Proizvodnja svinja na severu Banata retka ali isplativa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja svinja na severu Banata retka ali isplativa

U vremenu kada se retki opredeljuju na proizvodnju svinja zbog vrlo neujednačene cene žive vage i nezahvalnog tržišta, na severu Banata ima i svetlih primera. 

Poljoprivrednik Dimitrije Sudarov uspeh vidi u prodaji prasića, pa iz tog razloga planira proširenje objekata za što veći broj krmača u svom domaćinstvu.

Ako se po jutru dan poznaje, onda Dimitrije Sudarov iz Kikinde nema razloga za brigu. Jednom od retkih  koji su se odlučili na proizvodnju svinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na severu Banata, Sudarovu je prvog dana Božića krmača oprasila devet prasića, dok je nešto ranije druga krmača oprasila 12 komada. U vremenu kada se retki odlučuju na proizvodnju svinja zbog vrlo nezahvalnog tržišta, ima i svetlih primera.

''Cena je trenutno najbolja za prasiće. Oni uvek imaju cenu oko 250 dinara za kilogram. Od toga je zarada solidna, nije ništa preterano, ali čovek može da se bez problema uklopi u tu cenu. Imam svoju zemlju, proizvodim hranu, nešto malo kupim i koncentrat , ali dosta i proizvedem'', kazao je Dimitrije Sudarov, poljoprivrednik iz Kikinde.

Proizvodnja se konstantno širi u domaćinstvu Sudarova, pa je tako u planu izgradnja novih objekata za još veći broj krmača. Prioritet je prodaja prasića.

''Sada imam dve krmače koje su se oprasile, a još dve treba da se oprase za dve nedelje. Ostavio sam četiri nazimice koje ću da gajim. Želja mi je da proizvodnju povećam na 12 krmača, ako bude takvo tržište i potreba za prasićima'', kazao je Sudarov.

Da svaka roba ima svoje tržište, dokaz je prodaja velikog broja prasića tokom praznika, a u domaćinstvu našeg sagovornika rasprodato je sve što je i planirano. To je samo dalo vetar u leđa onima koji žele da prošire proizvodnju, a još uvek nemaju poverenja u tržište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.