Preminuo Karolj Lajko - legenda jugoslovenskog boksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 16:33

Preminuo Karolj Lajko - legenda jugoslovenskog boksa

U Pančevu je 77. godini života preminuo Karolj Lajko jedna od legendi jugoslovenskoga boksa.

Lajko je dva puta bio omladinski šampion Jugoslavije u perolakoj i u poluvelter kategoriji, dva puta šampion u velter kategoriji i šampion Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji

Rođen je 11. oktobara 1943. godine u Bečeju. Završio je osnovnu i srednju školu u Bečeju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Boksom je počeo da se bavi 1959. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u bokserskom klubu "Bratstvo i jedinstvo" Bečej, gde je na omladinskim revijama imao 18 pobeda od 18 mečeva. 1960. godine postaje omladinski prvak Jugoslavije u perolakoj kategoriji. Te iste godine na beogradskom sajmištu učestvuje na "Meču šampiona za zlatnu rukavicu", kao izuzetno talentovani mladić protiv Zvonimir Vujina. 1961. u Beogradu postaje omladinski prvak Jugoslavije u poluvelter kategoriji.

Sledeće godine pristupa Bokserskom klubu Crvena zvezda, postaje prvotimac i učestvuje u ekipnom osvajanju Kup-a "Maršala Tita". 1963. i dalje boksuje za klub i postaje seniorski kandidat za reprezentaciju Jugoslavije za Evropski šampionat u Moskvi.

1965. godine prelazi u bokserski klub "Dinamo" iz Pančeva, gde postaje državni prvak u pojedinačnoj kategoriji i reprezentativac. Iste godine u Beogradu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju.

1967. godine ponovo postaje prvak države u velter kategoriji, a u Istanbulu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju, izgubivši od Kemala Sandala četvorostrukog prvaka Balkana.

Potrebno je istaći da je iste godine i sa BK "Dinamo" bio vicešampion države u ekipnom prvenstvu. 1968. godine postaje kapiten ekipe BK "Dinamo" te godine osvajaju titulu "Ekipnog šampiona Jugoslavije".

Sahrana će biti u sredu u 13 sati na katoličkom groblju u Pančevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.