Izvor: Blic, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik i premijer više nikog neće moliti da igra!

Predsednik i premijer više nikog neće moliti da igra!

Stručni savet Košarkaškog saveza SCG predložio je trofejnog stručnjaka Svetislava Pešića za novog selektora reprezentacije, koja će na Svetskom šampionatu u Japanu 2006. godine braniti zlato iz Indijanapolisa. U razgovoru za 'Blic', Goran Knežević, predsednik KS SCG izneo je svoje viđenje ovog izbora, kao i drugih aktuelnih dešavanja u našoj košarci.

Možete li nam nešto konkretnije reći o atmosferi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je vladala na sednici Stručnog saveta?

- Veoma sam prijatno iznenađen atmosferom koja je karakterisala sednicu ovog stručnog tela. Zaista je teško naći sličan primer da ugledni i iskusni stručnjaci tako pažljivo slušaju tuđe diskusije i istovremeno na veoma sadržajan način učestvuju u razgovoru. Nadam se da će i naredni sastanak proteći u takvom duhu. Sve odluke su donete jednoglasno, mada su prethodno o svakoj tački sednice vođene iscrpne i u, nekim slučajevima, emotive diskusije - ističe Knežević. Šta je presudilo da Pešić bude predložen za novog selektora plavih?

- Nije se govorilo mnogo o konkretnim imenima, već je detaljno analizirano stanje u našoj reprezentaciji. Nakon svega što se dogodilo na Evropskom prvenstvu, kao i ishitrenih izjava nekih naših stručnjaka i igrača, a uzimajući u obzir i pozivnicu koju smo dobili za nastup na Svetskom prvenstvu u Japanu, jednoglasno je procenjeno da Svetislav Pešić u ovom trenutku najbolje može da odgovori zahtevima koji se postavljaju pred naš državni tim.

U javnosti su pre ove sednice spominjana i imena drugih kandidata, konkretno Zorana Slavnića. Da li je još neko, osim Pešića, bio u igri za mesto selektora?

- Nije se licitiralo o imenima, jedino je Pešić bio u opticaju. Smatrate li da bi bilo dobro da dobijemo selektora profesionalca, koji će biti u radnom odnosu sa Savezom?

- Najvažnije je da dobijemo selektora koji će najbolje moći da odgovori zahtevima državnog tima, a nebitno je da li je on profesionalac ili radi u nekom klubu. Jedno vreme su i i Ivković i Pešić bili profesionalci ali smo u proteklom periodu imali i selektore koji su istovremeno radili i u klubovima, pa ipak, veoma uspešno vodili reprezentaciju. Koliko će biti plaćen novi selektor?

- Ni jednog trenutka se, verujte mi, nisu spominjali nikakvi uslovi. Razgovaralo se isključivo o potrebama reprezentacije i o načinu na koji ona može ponovo da dođe na veliku scenu. Stručni savet je predložio kandidata , a pred Upravnim odborom KS SCG je sada, pretpostavljamo, teži deo posla da obezbedi finansijska sredstva za rad budućeg selektora.

- Naravno, sada je pred Upravnim odborom da ispuni ovaj zadatak. To telo će održati sastanak do 1. februara, a uveren sam da ćemo ispuniti sve uslove za angažovanje novog selektora, što je, svakako, najvažnije za nas. Svetislav Pešić je saopštio da pre preuzimanja reprezentacije mora da obavi razgovore sa rukovodstvom svoga sadašnjeg kluba. Da li imate neko alternativno rešenje za slučaj da on, ipak, ne bude u mogućnosti da preuzme vođenje plavih?

- Verujem da neće biti problema. Pešić je, kao odgovoran i ozbiljan čovek, ostavio malu zadršku, pošto mora da razreši određena tehnička pitanja sa Lotomatikom. Postavlja se jednostavno pitanje - kako će gospodin Pešić da obavi razgovore i predstavi program igračima koji nastupaju u NBA ligi ako u svom klubu bude imao velike obaveze? Nadam se da će on te tehničke probleme rešiti, a Upravnom odboru ostaje da novom selektoru obezbedi da ima dobru situaciju u kojoj će se baviti najvažnijim poslom - radom sa reprezentacijom. Podeljena su mišljenja o potrebi i stepenu podmlađivanja reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu. Kakav je vaš stav o tome?

- Poznavajući Pešića verujem da će za plave nastupati oni koji žele da igraju za naš nacionalni tim i oni koji su najbolji u to trenutku. To će biti princip, a ja lično nisam sklon tome da nekog igrača molimo i da se u to, kao do sada, uključuje predsednik države, premijer ili neko treći. Ako ti igrači nemaju osećanje patriotizma, odnosno osećaj da treba da vrate nešto ovoj državi koja im je kroz košarka pružila sve, onda i ne moraju da nastupaju za repre zentaciju. Ako takav pozitivan osećaj imaju jedan Novicki, Gasol, Kirilenko, onda je ostalo da očekujemo od naših košarkaša da i oni imaju minimalni osećaj patriotizma. Koji plasman bi, po vašem mišljenju, predstavljao uspeh za našu reprezentaciju na SP u Japanu?

- Ja bih najviše voleo, kao i sedam miliona ljudi u našoj zemlji, da postanemo svetski prvaci. Pitanje je, međutim, da li je to u ovom trenutku realno, ako se zna u kakvoj situaciji je čitava država, kao i naša reprezentacija. Kakav smo uspeh postigli na poslednjem evropskom prvenstvu? Ostalo nam je da postavimo selektora i napravimo dobar program, a ja sam uveren da ćemo - s obzirom na čijenicu da imamo talentovane momke koji znaju da igraju košarku, i blistaju na terenima širom sveta - biti veoma ozbiljan protivnik svakoj reprezentaciji na Svetskom šampionatu - zaključio je Goran Knežević. K. Besarović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.