Izvor: MozzartSport.com, 17.Jan.2021, 19:58

Prečka u 97. minutu sačuvala pobedu Ajaksa u Klasikeru (VIDEO)

Fajenord 13. put ove sezone pogodio okvir gola u Erediviziji, više od bilo kog drugog tima

Pre nedelju dana Ajaks je u De Toperu velikim povratkom i nadoknađivanjem dva gola deficita uzeo bod protiv PSV-a i zadržao tim iz Ajndhovena na sigurnoj razdaljini. U međuvremenu je uz pomoć majstorstva Klas-Jana Huntelara pobedio Tvente, a danas je u najvećem derbiju Holandije, čuvenom Klasikeru ugušio pretnju još jednog takmaca u borbi za titulu. Na praznoj >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Amsterdam Areni Ajaks je slavio minimalnim rezultatom, prekinuo seriju Fajenorda od tri pobede i oterao ga šest bodova daleko od liderske pozicije na kojoj gospodari - 1:0.

Potpuno drugačija utakmica od većine koje su ovi rivali igrali prethodnih godina, a u tom periodu Ajaks je u više navrata trpao po tri, četiri lopte u mrežu roterdamskog velikana, ali je i Ponos juga vratio deo duga pre dve godine kada je na De Kajpu deklasirao Kopljanike 6:2.

U prvom poluvremenu nije bilo previše poteza i detalja prijemčivih oku neutralnog posmatrača, ali ga je domaćin iskoristio za pogodak koji mu je na kraju krajeva doneo pobedu u jednoj od najvažnijih utakmica sezone. Tadić, Blind, Ale, pa Rajan Gravenberh - tim redosledom su izabranici Erika Ten Haga predavali loptu u noge jedan drugo Grvenberh nije pokazao zašto važi za jednog od najtalentovanijih tinejdžera današnjice. Posle finte šuta zalomio je rivala na ivici šesnaesterca, a zatim slabijom, levom nogom gađao dovoljno precizno da postane najmlađi strelac (18 godina, 246 dana) u Klasikeru od 2013. godine i Viktora Fišera.

Ne bi trebalo zanemariti ni Sebastijana Alea koji je poslao završni pas. Najskuplje pojačanje u istoriji Eredivizije posle tri utakmice u dresu novog kluba ima na kontu gol i tri asistencije. Iz duela u duel potvrđuje da ja amsterdamski velikan pogodio njegovim dovođenjem iz Vest Hema za 22.500.000 evra.

Fajenord je u drugom poluvremenu želeo povratak i makar bod, ali najbolji igrač i čovek koji je učestvovao u polovini od 32 gola Fajenorda ove sezone Stiven Bergajs nije bio precizan u ključnim momentima. Prvo u 58. minutu posle najbolje akcije gostiju na utakmici. Bergajsu ju je započeo, kombinovali su Jorgensen i Tornstra, a kada se lotpa vratila kapitenu šutirao je pored gola.

Ajaks je to mogao da kazni dva minuta kasnije, ali je Ale ostao kratak u nameri da centaršut Tadića pretvori u gol. Ubrzo se mreža Ajaksa tresla posle saradnje Tornstre i Jorgensena, ali je pogodak poništen zbog minimalnog ofsajda, da bi petanestak minuta pred kraj kapiten Fajenorda ponovo imao šansu da postane heroj. Dobio je povratni pas unutar šesnaesteerca, ali je ponovo propustio priliku za 11 prvenstveni gol ove sezone.

U poslednjih tridesetak sekundi utakmice Andre Onana je izrastao u Ajaksovog heroja. Tornstra je još jednom bio prisutan prilikom distribucije lopte, a Liroj Fer je odlično gađao iz golmanske perspektive, donji levi, bliži ugao, ali ga je kamerunski čuvar mreže sjajno zaustavio. I samo par desetina sekundi kasnije, duboko po isteku nadoknade, Onana nakon vrhunske utakmice ukipio posle centaršuta Senesija, a rezervista Sinistera glavom pogodio prečku koja je sačuvala Ajaksu ceo plen i šestu pobedu u poslednjih sedam prvenstvenih mečeva sa Fajenordom. Malerozni Fajenord je 13. put ove sezone pogodio okvir gola u Erediviziji, više od bilo kog drugog tima.

EREDIVIZIJA - 17. KOLO

Subota

Emen - Vitese 1:4 (0:2)

/De Leuv 58 - Buitnik 2, Tanane 9, Broha 49, Vregh 90+3/

Sparta - PSV 3:5 (1:1)

/Smits 4, Grabenberh 75, Karhauh 87pen - Žunior 24, Malen 47, 90+3, Madueke 49, Maks 71/

Utreht - Herakles 2:0 (1:0)

/Van de Strek 31, Dalmau 72/

Zvole - Fortuna Sitard 0:2 (0:0)

/Fleming 57, Seutejns 89/

AZ Alkmar - Den Hag 2:1 (0:0)

/Abduhal 72, 89 - Kramar 58/

Nedelja

RKC - Viljem II 1:1 (1:0)

/Tahiri 45+2 - Frid 59/

Groningen - Tvente 2:2 (0:2)

/El Mesaudi 47, Larsen 66 - Dumić 12, Van Leven 22/

VVV Venlo - Herenven 1:1 (0:0)

/Džon 78 - Nigren 89/

Ajaks - Fajenord 1:0 (1:0)

/Gravenberh 22/

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.