Povećana readmisija stranih državljana

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećana readmisija stranih državljana

SARAJEVO - U skladu sa međunarodnim sporazumima o readmisiji, Granična policija BiH je u prvih devet mjeseci 2014. prihvatila 46 stranih državljana, što je manje za 31,34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Na osnovu sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu  lica čiji je ulazak ili boravak nezakonit, prihvaćena su 44 stranca.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo prihvaćena su dva državljana Hrvatske iz Švajcarske", precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srni načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Izršena je readmisija iz BiH 107 stranih državljana, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 53. Najveći broj stranaca predat je Republici Srbiji i Crnoj Gori -  83,18 odsto.

"U odnosu na isti period prošle godine evidentirali smo  povećanje broja predatih lica afro-azijskog projekla. Ove godine ih je bilo 38, a prošle 15.

Tu  su  i lica sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova -  ove godine predali smo njih  20, a prošle samo jedno.

Sva evidentirana lica afro-azisjkog porijekla predata su Srbiji, a lica sa samoproglašenog Kosova Crnoj Gori", navodi Samardžija.

Podaci ukazuju da ruta ilegalnih migracija preko teritorije BiH ima smjer od istočne granice sa Srbijom i Crnom Gorom ka zapadnoj i sjeverozapadnoj granici sa Hrvatskom.

Granična policija BiH u prvih devet mjeseci ove godine evidentirala je 127 stranih državljana koji su deportovani iz BiH.

Razlozi za deportaciju 93 strana državljana jesu ilegalan boravak u BiH, a tri lica su deportovana  zbog izvršenja krivičnog djela u vezi sa opojnim drogama.

Jedan strani državljanin deportovan je  zbog krivičnog djela u vezi sa trgovinom ljudima, dok su deportacije po ostalim osnovama izvršene u 30 slučajeva.

Stranci deportovani iz BiH imali su državljanstvo 18 zemalja, 25 lica bilo je  sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova, a jedno lice bez državljanstva.

Najviše deportovanih je iz Srbije -  41, dok ih je 25 sa područja samoproglašenog Kosova, 14 iz Afganistana, osam iz Nigerije,  šest iz Crne Gore, te po pet  iz Sirije i Hrvatske...

Što se tiče  stranaca koji su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno odlazak, u izvještajnom periodu evidentirana su 763 lica.

Strani državljani koji su samostalno napustili BiH imali su državljanstvo 54 zemlje, a  29 lica bilo je sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova.

u prvih devet mjeseci ove godine 20 stranih državljana ekstradirano je u osam država po raspisanim potjernicama, odnosno po zahtjevu sudova matičnih zemalja.

Zbog  ilegalnog boravka u drugim zemljama, u BiH su vraćena 652 državljana - zbog učinjenog krivičnog djela - 54, zbog rada bez dozvole četiri   i zbog drugih razloga 97.

Samradžija napominje da je najviše esktradiranih  iz NJemačke -  14, Srbije 12, Hrvatske 11, Slovenije pet, Austrije četiri, Crne Gore dva i Holandije i Belgije po jedno lice.

U istom periodu prošle godine u BiH je ekstradirano 70 državljana BiH iz 13 zemalja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Crnogorci najviše uvoze iz Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2014

PODGORICA - Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za devet mjeseci ove godine iznosila je, prema preliminarnim podacima, milijardu i 574,5 miliona evra...Podaci crnogorskog Zavoda za statistiku - Monstat pokazuju da je riječ o padu od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine..."Izvezeno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.