Policajac sa Maksimira: Bed blu bojsi hteli da ubiju Piksija

Izvor: RTS, 11.Maj.2020, 18:59

Policajac sa Maksimira: Bed blu bojsi hteli da ubiju Piksija

Navijači zagrebačkog Dinama "Bed blu bojsi" imali su plan da na prekinutoj utakmici 13. maja 1990. godine protiv Crvene zvezde ubiju Dragana Stojkovića Piksija, izjavio je Refik Ahmetović, policajac kojeg je udario Zvonimir Boban.
Već 30 godina prošlo je od čuvene utakmice na "Maksimiru" koja je nagovestila sve ono što će se u narednom periodu događati na prostorima nekadašnje Jugoslavije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tog 13. maja 1990. godine Dinamo i Crvena zvezda trebalo je da odigraju prvenstveni meč. Utakmica nikada nije odigrana zbog incidenata i ulaska igrača na teren, američki Si-En-En uvrstio ju je među pet sportskih dešavanja koje su promenile svet.
Utakmica je ostala upamćena i po napadu Zvonimira Bobana na policajca Refika Ahmetovića, koji je kasnije postao medijska zvezda.
Jutarnji list prenosi Ahmetovićeve reči da su domaći navijači tog dana želeli da ubiju prvotimca zvezde Dragana Stojkovića Piksija, a policajac je to čuo upravo od "Bed blu bojsa" koje je Boban pozvao na teren.
"Kada smo malo stegli BBB-ovce koji su sa severa utrčali na teren i pitali ih šta ih je nateralo na divljanje, čuli smo sledeće: 'Imali smo dogovor da ubijemo Piksija!'. Svi su govorili isto, kako su dobili naredbu da ubiju Dragana Stojkovića. Kako je brzo došlo do promene vlasti, promenile su se i policijske uprave, pa niko nije insistirao na tome da se otkrije naređenje o Piksijevoj likvidaciji", izjavio je Ahmetović.
Takođe, Ahmetović je rekao da je učinio sve da ne upotrebi svoja ovlašćenja, a da jeste, mogao je da puca u Bobana jer je imao napunjen pištolj, a kapiten Dinama je napao službeno lice.
"Kolege su mi govorile da pucam, ali nisam hteo, sve je bilo režirano. Siguran sam da bi bilo mrtvih da se utakmica nastavila", izjavio je Ahmetović, koji je danas penzioner i živi u Ilijašu, pored Sarajeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.