Počela je nova era Barse – stadion Nou Kamp u ruševinama

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 11:32

Počela je nova era Barse – stadion Nou Kamp u ruševinama

Sa renoviranjem stadiona koji slavni klub koristi još od 1957. godine počinje nova epoha Katalonaca. Veliki projekat koštaće klub 1,5 milijardi evra.

Predsednik Barselone Đoan Laporta izjavio je da će stadion Kamp Nou biti "najlepši na svetu" kada bude završen za, kako je predviđeno, 18 meseci.

Ono što u svemu najviše raduje Laportu je da će klub imati ogromnu finansijsku korist onda kada objekat konačno bude renoviran – donosiće Barsi 247 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnje.

Stari, dotrajali stadion biće transformisan u modernu arenu koja će sa svim svojim propratnim sadržajem, obezbediti Barsi život za naredne decenije.

Laporta i njegovi saradnici su se kreditno zdužili kako bi realizovali ovaj megalomanski projekat a dugove kreditorima će vraćati kada stadion bude krenuo da se isplaćuje, sporazum je kluba i dvadesetak banaka i investitora.

Najveća atrakcija novog stadiona biće krov koji će biti popločan sa 30.000 kvadratnih metara solarnih panela.

Konačno, navijači iz gornjih prstenova stadiona više neće morati da kisnu po mokrom vremenu. Ubuduće ih čeka maksimalan komfor ma gde budu zauzeli pozicije.

Energija koja će se akumulirati od solarnih panela koristiće se za napajanje novog ekrana od 360 stepeni koji će se provlačiti po celoj unutrašnjosti stadiona, kao i raznih bezbednosnih sistema.

U još jednom nastojanju da se unapredi održivost tla, kišnica će se takođe sakupljati i reciklirati.

Radovi na renoviranju dotrajalog kultnog fudbalskog objekta počeli su sa prvim danima juna i uveliko traje rušenje dela tribina.

Srušeni su gornji delovi stadiona kako bi se obezbedio prostor za novu krovnu konstrukciju.

Šut, bageri, teška mašinerija i buka, ali ne ona navijačka, biće narednih meseci "glavni akteri" svakodnevice na kultnom stadionu i oko njega.

Još tokom sezone klub je polako počeo sa pripremom za ovaj trenutak, kapacitet tribina je smanjen je sa 99.000 na 94.000 uklanjanjem dela stolica, taj deo stadiona bio je od tada i neupotrebljivza navijače.

Prema projektnom rešenju, stadion će po završetku radova moći da primi 104.000 gledalaca.

Dok im se kuča renovira, fudbaleri Barselone će svoje utakmice igrati na "Monžuiku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.