Piter Bruk ponovo na scenu postavio Mahabharatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2015, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piter Bruk ponovo na scenu postavio Mahabharatu

Britanski reditelj Piter Bruk ponovo je na scenu postavio indijski ep "Mahabharata", 30 godina pošto je po istom tekstu režirao predstavu koja je trajala devet sati.

Predstava Pitera Bruka, koji je ove godine napunio 90 godina, igraće se između 15. septembra i 17. oktobra u njegovom pozorištu Des Bouffes du Nord u Parizu, a potom će krenuti na svetsku turneju.

Nova "Mahabharata" nije nostalgični rimejk, već pokušaj da se u duhu sadašnjeg vremena napravi profilisana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i jaka pozorišna predstava koja se bavi problemima današnjice, rekao je Bruk.

Prvu verziju "Mahabharate" čuveni reditelj prikazao je na festivalu u Avinjonu 1985. godine, kada, kako kaže, "niko nije znao za nju, niti je mogao da tačno izgovori naziv indijskog epa".

"Taj veliki ep od pre nekoliko hiljada godina u sebi je asimilovao metafizička i kosmička promišljanja, i u isto vreme obične stvari svakodnevnog života", rekao je Bruk u razgovoru za agenciju Frans pres.

Tema "Mahabharate" je rat koji sa sobom donosi milione žrtava.

"To je jedna zastrašujuća priča koja bi mogla da bude Hirošima, ili ono što je danas Sirija", kaže Bruk i skreće pažnji da u epu vođe obe strane doživljavaju trenutak suočavanja sa sopstvenom savešću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.