Pet Zidanovih kapitalnih grešaka – među njima je i Jović

Izvor: B92, 23.Okt.2020, 12:33

Pet Zidanovih kapitalnih grešaka – među njima je i Jović

Dan uoči najvećeg derbija Evrope – El klasika, u centru pažnje španskih medija je pozicija Zinedina Zidana.

Francuzu koji je kao trener doneo Realu tri Lige šampiona, "ljulja se stolica" nakon poraza od Kadisa i Šahtjora u roku od četiri dana, a uoči duela sa najvećim rivalom Barselonom (subota, 16h).

Dok se spekuliše da će upravo El klasiko biti presudan za njegov ostanak u Realu, "Marka" donosi "pet kapitalnih grešaka" koje bi mogle da ga koštaju posla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ovde odgovornost deli s predsednikom Florentinom Peresom, ali u prvom je planu činjenica da je ekipa tokom letnjeg prelaznog roka izgubila neke bitne igrače, a jedini dolasci su zapravo povratnici, Martin Edegor i Alvaro Odriosola.

Dodatni problem je što su obojica trenutno povređeni pa ne mogu da doprinsu igri ekipe. Real nije potrošio nijedan evro na pojačanja.

Iako je Brazilac, koji je u klubu od 2007, jedna od njegovih živih legendi, stručnjaci se slažu da je već neko vreme trebalo da bude marginalizovan. Barem kad je u pitanju garantovano mesto u početnih 11.

U strmoglavom padu je već dve sezone, a statistika kaže da je od Zidanovog povratka na klupu u proleće 2019. u 26 utakmica u kojima je počeo Real doživeo osam poraza, dok s druge strane Real nije doživeo nijedan poraz u utakmicama u kojima Marselo nij bio u startnih 11.

Postao je drastično nepouzdan u odbrambenom delu te se takođe ekstremno smanjio njegov odprinos u napadu. Bez obzira na to, Zidan mu ukazuje povjerenje koje on više, po svakoj logici, ne bi trebalo da uživa.

Kolumbijac Hames Rodriges je u dresu Evertona momentalno postao jedna od najsjajnijih zvezda Premijer lige.

Zidan se nadao da će nekad, nekako, to isto postati Isko u Realu, ali on je do sada uglavnom bio na meti kritika.

Dovodi se u pitanje Zizuova sposobnost donošenja odluka, odnosno procena oko toga koga izabrati između ove dvojice.

On je izabrao Fransiska Romana Alarkona Suaresa, kako je puno ime Iska – i pogrešio. Povrh svega i sâm Španac bi mogao, spekuliše se, da zatražiti sličan "manevar" kao Hames.

Još jedna stavka među greškama koju deli sa predsednikom Peresom.

Klupska blagajni je bilo potrebno "osveženje" pa je rešeno da prodaju odličnog Marokanca Hakimija za 40.000.000 miliona evra Interu, te beka Reguilona za 30.000.000 evra Totenhemu.

Obojica igrača su u klubu od svoje devete godine starosti, ali su ipak pušteni nakon što su se vratili sa pozajmica iz Borusije Dortmund i Sevilje.

Ne samo da su u upitanju fenomenalni mladi igrači, već pokrivaju trenutno možda dve najproblematičnije pozicije u Realovoj ekipi.

Zidan ima, tvrdi Marka, svoj popis igrača koji su "preplaćeni" na mesto u početnih 11 ukoliko su na raspolaganju.

To su golman Kurtoa, defanzivci Ramos, Varan, Karvahal, vezni igrači Kazemiro, Kros i Modrić, te napadač Benzema.

Takođe, prisutna je nekolicina igrača od kojih se očekuje doprinos, ali je nad njihovim statusom nadvijen velik oblak neizvesnosti zbog povreda, oscilacija u nastupima, a u nekim slučajevima i potpunog izostanka zadovoljavajućeg učinka.

Zidan nema poverenja u igrače koji nisu bili deo njegovih velikih uspeha s klubom, a pritisak radi tog manjka poverenja odražava se na njihovim nastupima za ono malo vreme koje dobiju na terenu.

Iako Zidan konstantno tvrdi da je "Luka igrač Reala", mediji su često pisali da je Joviću nekoliko puta rečeno da može da potraži novi klub, da bi posle bio starter u navedenim porazima od Kadisa i Šahtjora.

Vinisijus Žunior je svako malo pomeran u i iz tima, dok nisu oduševili ni Rodrigo i povratnik Martin Edegor, svojevremeno "vunderkind" iz Norveške.

Ovaj manjak poverenja u igrače iz drugog plana te one mlađe pred kojima je tek put dokazivanja skraćuje Zidanovu rotaciju u napornoj sezoni u borbi na više frontova, a u okolnostima ogromnih rezultatskih očekivanja od kluba za koji mnogi tvrde da je "najveći na svetu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.