Paunović: Duga istorija prijateljskih srpsko-ruskih odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Duga istorija prijateljskih srpsko-ruskih odnosa

Ogroman je doprinos Rusa srpskoj kulturi i generalno društvu, izjavila je danas direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović na XI regionalnoj konferenciji ruskih sunarodnika koji žive u 27 evropskih zemalja.

Ona je podsetila na dugu istoriju prijateljskih srpsko-ruskih odnosa i ukazala da su hiljade profesora univerziteta, arhitekata, inženjera i drugih stručnjaka 1920-ih godina došli u Srbiju i u svakom pogledu je obogatili - od arhitekture, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preko baleta do univerziteta.

"Saradnja naših zemalja i naših Vlada, kao i delovanje velikog broja kulturnih, privrednih i drugih udruženja doprinose da naši odnosi budu još bliži. Kroz istoriju međusobnih odnosa smo pokazali kolika je povezanost naših bratskih naroda važna i koliko želimo da je negujemo i jačamo", navela je Paunović.

Prema njenim rečima, u Srbiji ubedljivo preovladavaju ideje suživota, međusobnog uvažavanja i poštovanja prava na različitosti.

"Naš etnički mozaik zaista se sa pravom može nazvati složnim. To jeste prava reč. Uprkos ogromnim iskušenjima u prethodnim decenijama Srbija je uspela da složno sa svojim građanima, većinom i manjinama, sačuva svoju raznolikost, svoju multikulturalnost i različitost. Taj odnos srpskog naroda prema različitom je naš veliki kapital", ocenila je Paunović.

Ona je upoznala učesnike konferencije da Srbija ima napredan pravni okvir koji na veoma dobar način reguliše zaštitu prava nacionalnih manjina i to je činjenica na koju smo, mi u Srbiji, veoma ponosni, dodala je Paunović.

"Stalni napredak Srbije u oblasti unapređenja i zaštite prava nacionalnih manjina, koji je iz godine u godinu prisutan, govori nam da smo razvili uspešan mehanizam koji je potrebno čuvati, ali i stalno unapređivati", istakla je Paunović.

Ona je ukazala da u Srbiji živi oko sedam miliona građana, a od tog broja oko 13 odsto su pripadnici nacionalnih manjina.

"Imamo 21 nacionalni savet nacionalnih manjina. Ponosni smo što preko 60.000 dece ima nastavu na svom maternjem manjinskom jeziku. Vlada Srbije sarađuje sa nacionalnim savetima kao njihov iskreni i pouzdani partner", zaključila je direktorka Kancelarije.

Danas, možda više nego ikada, postoji potreba da još više sarađujemo u oblastima koje su od vitalnog značaja za naše zemlje. Srbija i sprski narod podržavaju svaku inicijativu koja ima za cilj promociju dijaloga i dalje jačanja naše saradnje, zaključila je Paunović.

Konferenciji su prisustvovali ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin, pomoćnik gradonačelniika Grada Beograda Borko Milosavljević, predstavnici MSP-a Rusije, poslanici ruskog parlamenta, predstavnici gradskih vlasti Moskve i Sankt-Peterburga, kao i članovi Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.