Pašalić: Dužnost nam je da život starijih učinimo lepšim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022, 11:33

Pašalić: Dužnost nam je da život starijih učinimo lepšim

Starost je neminovna sudbina svih nas, zato nam je danas dužnost da brigom i razumevanjem za starije učinimo njihov život lepšim i lakšim, istakao je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Pašalić je dodao da ukoliko želimo obezbediti siguran i dostojanstven život našoj sve brojnijoj starijoj populaciji, prvo moramo rušiti štetne stereotipe da su stariji teret za društvo, a drugo, ne smemo dozvoliti da se osećaju loše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili diskriminisano zbog njihovih godina.

Moramo biti svesni toga da, kako napominje Pašalić, veliki broj starijih živi sam, bez redovnih ličnih primanja, a diskriminacija se ispoljava u gotovo svim oblastima.

Otežan im je pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti i raznim uslugama i servisima podrške, ugrožena su im imovinska prava, penzijsko i invalidsko osiguranje, a posebno su pogođene osobe sa invaliditetom, ukazao je zaštitnik građana.

"Oni su ranjivi, često izloženi nasilju i zanemarivanju, zbog toga im je međugeneracijska podrška i solidarnost veoma važna. Važno je i da njih doživljavamo kao društveni resurs, a ne pasivne korisnike prava i sloboda koji su socijalni teret", naglasio je Pašalić i objasnio da o starijoj populaciji ne treba razmišljati kao o problemu, već kao o potencijalu.

Prema njegovim rečima, radno i životno iskustvo starijih je neprocenjivo, zato je potrebno razviti mogućnost za njihovo šire društveno angažovanje ukoliko oni to žele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pašalić: Za siguran i dostojanstven život starije populacije u Srbiji neophodno rušiti stereotipe da su stariji teret za drušvo

Izvor: Danas, 01.Okt.2022

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas povodom Međunarodnog dana starijih osoba da je starost neminovna sudbina svih i da je važno da danas brigom i razumevanjem za starije svi učine njihov život lepšim i lakšim.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.