Pančevo: Grad sufinansira uvođenje gasnog priključka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2020, 12:12

Pančevo: Grad sufinansira uvođenje gasnog priključka

Već petu godinu Pančevo iz gradskog budžeta izdvaja sredstva za subvencionisanje gasnih priključaka. Ovih dana otvoren je novi javni poziv za sva domaćinstva na području grada koja žele subvencije za priključenje na gasnu mrežu.

Za 5 godina koliko grad Pančevo subvencioniše priključenje na gasnu mrežu ovu pogodnost iskoristilo je više od 200 domaćinstava. U tu svrhu utrošeno je 11 miliona dinara.

U toku je novi javni poziv i svi koji žele subvencionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gasnog priključka mogu dostaviti dokumentaciju Uslužnom centru gradske uprave. Za tu namenu iz lokalnog budžeta izdvojeno je 4 milona dinara što je dovoljno za 117 domaćinstava kojima će biti uplaćeno po 30 hiljada dinara.

"Ove godine proširen je javni poziv za mesne zajednice u kojima je 2018. godine urađena nova gasna mreža. Sada na javni poziv mogu da se jave vlasnici stambenih individualnih objekata sa teritorije Gornjeg grada, Strelišta, Starog Tamiša, Vojlovice, Topole, Tesle, dela Centra, Mise i Koteža gde je izgrađena ulična gasna infrastruktura čiji je vlasnik i distributer JP Srbijagas", saopštila je Katarina Banjai, gradska većnica zadužena za ekologiju.

Refundiranje će trajati do utroška sredstava namenjenih za tu svrhu po redosledu zahteva, najkasnije do 1 decembra.

Dragan Majkić iz naselja Misa iskoristio je ovu subvenciju i prešao sa čvrstog goriva na gas.

"Mi smo trošili oko 15 kubika drva za jednu sezonu. To je oko 90 hiljada dinara. A sada prolazimo sa 60.000 do 65.000, dve porodice 2 etaže grejemo aktivno. Kada je bilo loženje svaki dan sam morao da čistim pepeo od drva i uglja", kazao je on.

Još uvek mnogi koriste čvrsta goriva za zagrevanje domaćinstava što uz saobraćaj, industriju i temperaturne inverzije u zimskom periodu dovodi do povećanog aerozagađenja. Vazduh u Pančevu zbog toga često je treće kategorije, a subvencionisanje gasnih priključaka jedan je od načina da se poboljšaju ekološki uslovi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.