PREMINUO SRETEN MIRKOVIĆ: Legenda zauvek napustila ring

Izvor: Večernje novosti, 28.Sep.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINUO SRETEN MIRKOVIĆ: Legenda zauvek napustila ring

Sreten Mirković (58), bokserska legenda nekadašnje SFRJ, preminuo je u sredu rano ujutru u Opštoj bolnci u Požarevcu, posle duge i teške bolesti SRETEN Mirković (58), bokserska legenda nekadašnje SFRJ, preminuo je u sredu rano ujutru u Opštoj bolnci u Požarevcu, posle duge i teške bolesti. Ovaj slavni i cenjeni sportista iza sebe je imao 500 mečeva, od kojih je čak 300 okončao pre vremena - nokautom protivnika. Starije generacije odlično ga pamte kao jednog od >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << najboljih boksera, među kojima su bili i Mate Parlov, Marijan Beneš, Zvonko Vujin, Memet Bogujevci, braća Slobodan i Tadija Kačar... Mirković je, u jednom od svojih poslednjih razgovora za medije, pričao za "Novosti" u martu 2015. povodom njegove bogate sportske karijere i škole boksa koju je, sa sinom Milijanom, sportskim menadžerom, vodio u požarevačkoj "Hali sportova". - Najčuveniji meč imao sam na Prvenstvu Evrope u Kelnu, 1979, kada sam osvojio srebrnu medalju, a u finalnoj borbi izgubio od Nemca Ernesta Milera. Na tom prvenstvu medalje su u svojim kategorijama osvojila još dvojica naših boksera, Miodrag Perunović zlatnu i Tadija Kačar srebrnu. Zbog tako velikog uspeha, bili smo gosti na prijemu kod predsednika države Josipa Broza Tita - prisećao se tada Mirković. Prve uspehe Mirković je počeo da niže u BK Mladi radnik u Požarevcu, u koji se doselio posle rodne Prištine, Vrbasa i Prizrena, gde mu je otac radio kao otpravnik vozova. Mirković je u Mladom radniku pobedio u većini od prvih 30 mečeva, a trenirali su ga čuveni majstori ringa Vladimir Stanisavljević i Blagoje Vujčić. - Karijeru sam nastavio u Smederevu, jer su me zvali da im pomognem da uđu u Prvu saveznu ligu. To se i desilo, pošto sam na svih osam mečeva pobedio - pričao je Mirković. Poslednja dva meča imao je 1996. u Gornjem Milanovcu i Trsteniku, i u oba je pobedio nokautom. Ovaj uspešni sportista, koji je nastupao i za beogradski Partizan, karijeru je započeo u poluverter kategoriji, do 63,5 kilograma, a završio je u srednjoj, do 75 kg.USPESI POREED srebra na EP u Kelnu, 1979. Mirković je iste godine u Puli proglašen za najboljeg sportistu SFRJ. Bio je dvostruki juniorski prvak Balkana i dvostruki juniorski prvak Jugoslavije. Osvojio je i "Zlatnu rukavicu" i "Beogradskog pobednika", a nekoliko puta proglašavan je i za najboljeg sportistu Požarevca i Braničevskog okruga.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Preminuo legendarni srpski bokser

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2016

Legendarni srpski bokser Sreten Mirković preminuo je u Požarevcu u 58. godini, posle duge i teške bolesti...Najveću uspeh ostvario je 1979. u Kelnu kada je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu. Karijeru je završio 1996. godine. U karijeri je imao preko 500 borbi.

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.