Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorene Paraolimpijske igre u Pekingu

PEKING - Paraolimpijske igre koje se održavaju 13. put, danas su u Pekingu otvorene svečanom ceremonijom na prepunom Nacionalnom stadionu Kine poznatom kao "Ptičije gnezdo".

Ispred četrnaest spskih sportista zastavu naše zemlje nosio je najuspešniji srpski paraolimpijac i svetski poznat stonoteniser Zlatko Kesler.

Vrata stadiona bila su otvorena za posetioce nekoliko sati pre početka svečanog otvaranja, a pre same ceremonije nastupali su kineski vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << orkestri i dobošari. Nakon horskog izvođenja pesme "Peking, ja volim Peking", na stadion su ušli predsednik Kine Hu Đintao i predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Filip Krejven .

Posle odbrojavanja veliki vatromet osvetlio je Peking. Uživo je izvedena kineska himna, a zatim je predstavljeno 148 državnih delegacija paralimpijskih sportista. "Ptičijim gnezdom" prošlo je 4.000 paraolimpijaca. Slogan Igara je "Jedan svet, jedan san" sa namerom da ukaže na duh zajedništva.

Stilizovana slika sportiste u pokretu koje je izabrana za amblem ovog takmičenja nosi ime "Nebo, zemlja i ljudska bića" i odnosi se na napor koji sportisti sa invaliditetom ulazu u sport, kao i sam zivot.

Srpski sportisti takmičiće se u tri discipline: atletici, streljaštvu i stonom tenisu. Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta osvajači medalja biće nagrađeni pođednako kao i profesionalni sportisti.

Na Paraolimpijskim Igrama održanim pre četiri godine u Atini učestvovalo je petoro sportista iz Srbije. Tada su stonoteniser Zlatko Kesler i bacač koplja Miloš Grlica osvojili bronzane medalje.

Trostruko brojniju delegaciju paraolimpijaca u Pekingu je u petak ugostio ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički, a svečanom prijemu prisustovali su predstavnica Ministarstva za omladinu i sport Gordana Rajkov, i pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Dušan Pešić.

Paraolimpijske igre održavaju se od 6. do 17. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.