Otkrivena nova spomen-ploča kod spomenika Žrtvama racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2022, 14:35

Otkrivena nova spomen-ploča kod spomenika Žrtvama racije

Spomen-ploča, koja se nalazi u okviru spomen-kompleksa Žrtvama racije na istoimenom keju, otkrivena je danas, uoči obeležavanja 80-godišnjice Novosadske racije.

Na novoj spomen-ploči u tekstu je zamenjena reč „Cigan“ sa rečju „Rom“, čime se ispravio pogrdan naziv naroda koji je, pored Srba i Jevreja, podneo ogromne žrtve, ne samo tokom Novosadske racije, već i tokom čitavog Drugog svetskog rata. Inicijativu da se tekst na spomen-ploči ispravi podneo je Vojvođanski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << romski centar za demokratiju, a podržale su je i druge romske organizacije.

Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, koja je danas obišla spomen-kompleks na Keju žrtava racije, istakla je da je Grad Novi Sad prihvatio i podržao inicijativu za zamenu spomen-ploče.

Nažalost, u vreme kada su postavljene table nije postajala svest i nije se vodilo računa o tome da li pojedini nazivi vređaju pojedince ili ceo narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da reč Cigan predstavlja pogrdan naziv i da ga treba zameniti. Novi Sad je multikulturalna sredina i takva će biti uvek.

Poštovanje različitosti i kulturnih identiteta mnogih zajednica i naroda od suštinskog su značaja za ovo podneblje. Po tome je uostalom i specifično. A ovo pitanje posebno je osetljivo kada se odnosi na jedan od najtragičnijih perioda u istoriji Novog Sada, kada je na svirep način ubijeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih građana, nevinih žrtava - poručila je zamenica predsednice gradskog parlamenta Kristina Karaić.

Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović zahvalila se Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću na podržanoj inicijativi.

Naziv Cigan je pogrdan za romsku nacionalnu zajednicu, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pokazao je volju i zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture prihvatili su inicijativu o promeni spomen-ploče. Grad Novi Sad i gradonačelnik Vučević čine sve kako bi se poboljšao položaj ne samo Roma, već i drugih nacionalnih zajednica - istakla je Jovanović.

Ona je dodala da su inicijativu, pored romskih udruženja, podržali i pokrajinska Kancelarija za inkluzija Roma, kao i Romski nacionalni savet.

Predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju Aleksandar Jovanović istakao je da je naziv Cigan pogrdan i pogrešana, ali se tada koristio u javnom govoru.

Ovo je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer govori u prilog tome da reč Cigan više ne treba da se koristi u komunkaciji. Mi smo Romi. Svi zajedno treba da radimo na toleranciji, na multikulturalnosti i da poštujemo jedni druge. Romske organizacije su pokazale jedinstvo u ovoj inicijativi. Hvala Gradu Novom Sadu, gradonačeniku Vučeviću i Zavodu, jer smo imali kontinuiranu komunikaciju tokom ove inicijative - zaključio je Jovanović.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić objasnio je da je ploča sada obeležena na ispravan i dostojanstven način. On je podestio da je uoči 80-godišnjice Novosadske racije Zavod očistio ostale bronzane ploče sa imenima stradalih u zloglasnoj raciji, te da su postavljene i dve posude za paljenje sveća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena spomen-ploča kod spomenika Žrtvama racije

Izvor: NoviSad.com, 20.Jan.2022

Spomen-ploča u okviru spomen-kompleksa Žrtvama racije otkrivena je danas, uoči obeležavanja 80. godišnjice Novosadske racije. Na novoj spomen-ploči u tekstu je reč „Cigan“ zamenjena rečju „Rom“, čime se ispravio pogrdan naziv naroda..

Nastavak na NoviSad.com...

Zamenjena tabla kod spomenika „Porodica“ sa spornim nazivom Romske nacionalne manjine

Izvor: Danas, 20.Jan.2022

Uoči obeležavanja osamdesete godišnjice Novosadske racije, danas je na Keju otkrivena tabla sa zamenjenim spornim nazivom romske nacionalne manjine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.