Ombudsman: U Srbiji LGBTI osobe izložene nasilju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: U Srbiji LGBTI osobe izložene nasilju

Zaštitnik građana danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, ocenio da su LGBTI osobe u Srbiji izložene nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje, iako je u prethodnom periodu zabeležen izvestan napredak u zakonodavnom okviru i u praksi kada je reč o zaštiti prava LGBTI osoba.

U saopštenju zaštitnik je naveo da je nužno da organi javne vlasti i društvo u celini posvete veću pažnju merama zaštite fizičkog i psihičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje.

Kako se dodaje, zaštitnik građana ukazuje u svojim redovnim godišnjim izveštajima i da je potrebno kontinuirano sprovoditi mere i aktivnosti posvećene podizanju svesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBTI osoba.

"Potrebno je doneti nove i primeniti postojeće propise i mere koji će voditi ka poštovanju prava i unapređivanja položaja LGBTI osoba u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravnog uređenja životnih zajednica i pravnih posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, upućujući nadležnim organima odgovarajuće preporuke", naveo je zašitnik.

Na zgradi zaštitnika građana danas je razvijena zastava duginih boja, znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u borbi za njihova prava.

Razvijanju zastave su, osim zamenice zaštitnika građana Gordane Stevanović i predstavnica stručne službe zaštitnika građana, prisustvovali i članovi i članice Saveta za rodnu ravnopravnost zaštitnika građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.