Olimpijski komitet Srbije proslavio 105. godina postojanja

Izvor: Blic, 23.Feb.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijski komitet Srbije proslavio 105. godina postojanja

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 105. rođendan polaganjem lovorovog venca na spomen ploču na Hotelu Moskva, gde je 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

Venac su položili predsednik OKS Vlade Divac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana domaćina prvih Evropskih olimpijskih igara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će se održati ove godine.

"Danas slavimo 105. rođendan i veoma smo ponosni na naše nasleđe i na osnivače na čelu sa oficirom Svetomirom Đukićem, koji su postavili temelje olimpizma na našim prostorima", rekao je Divac.

On je naveo da srpske sportiste u predolimpijskoj godini očekuje najveći broj kvalifikacionih takmičenja za Rio i da je sasvim siguran da će tim Srbije biti brojan i jak za nastup na najvećoj smotri svetskog sporta.

"Najvažnije sportsko takmičenje ove godine, svakako su Evropske igre koje će se ovog leta održati u Bakuu. Pored toga što će Evropa prvi put u istoriji imati ovakvo takmičenje, koje će biti kvalifikaciono za čak 11 sportova koji su na programu u Riju", istakao je Divac.

"Verujem da će to biti motiv više za naše najbolje sportiste da daju sve od sebe i upišu se u istoriji evropskog sporta kao osvajači medalja na premijernom izdanju ovog značajnog takmičenja", poručio je Divac i dodao da očekuje da će tim Srbije za Baku brojati više od 100 sportista.

Ministar Udovičić izrazio je zadovoljstvo što je danas bio u prilici da proslavi 105. godišnjicu OKS kao ministar i podsetio da je pre pet godina proslavljao stogodišnjicu kao aktivni sportista, naglasivši da mu to predstavlja veliku čast i podstrek za naredni period.

On je istakao da je prethodna godina bila izuzteno uspešna za srpski sport, po njegovim rečima i najuspešnija, jer su srpski sportisti osvojili 26 medalja u 10 različitih sportova, a poseban akcenat stavio je na povratak pojedinačnih sportova na međunarodnu scenu.

"Drago mi je što je već 79 srpskih sportista iz 13 različitih sportova obezbedilo vize za prve Evropske olimpijske igre i nadam se da će na pravi način preneti sliku olimpizma i srpskog sporta u Azerbejdžan", rekao je Udovičić.

Ambasador Azerbejdžana rekao je da već nekoliko godina radi u Srbiji i da se za to vreme lično uverio da srpski narod voli sport, da se građani Srbije od detinjstva aktivno bave sportom i da ga zato ne čude dostignuća srpskih sportista u svetskim sportskim arenama.

"Posebna uloga u popularizaciji sporta u Srbiji nesumnjivo pripada Olimpijskom komitetu, a OKS kao važan deo uradio je mnogo za razvoj srpskih sportista i pružio podršku važnim sportskim programima u vašoj zemlji", poručio je Hasanov.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIVAC NA PROSLAVI 105. ROĐENDANA OKS: Ponosni smo na naše nasleđe

Izvor: HotSport.rs, 23.Feb.2015

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je u ponedeljak 105. rođendan polaganjem lovorovog venca na spomen ploču na Hotelu Moskva, gde je 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.. . Venac su položili predsednik OKS Vlade Divac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i Eldar Hasanov,...

Nastavak na HotSport.rs...

Olimpijski komitet Srbije proslavio 105. rođendan

Izvor: Kurir, 24.Feb.2015, 07:22

Vlade Divac i Vanja Udovičić prisustvovali svečanom činu u centru Beograda..Olimpijski komitet Srbije proslavio je juče 105. rođendan, koji je obeležen polaganjem lovorovog venca na spomen-ploču ispred hotela „Moskva“...Činu polaganja venca na mesto gde je 1910. godine osnovan OKS prisustvovali...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.