Olimpijske medalje od elektronskog otpada?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijske medalje od elektronskog otpada?

Japanske vlasti istražuju mogućnost izrade medalja za Olimpijske igre 2020. godine od plemenitih metala dobijenih iz elektronskog otpada, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Tu ideju su Vladi u Tokiju predložili članovi organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Japanu, izvestili su japanski mediji.

Gradovi koji su domaćini Olimpijskih igara tradicionalno dobijaju plemenite metale od rudarskih kompanija, međutim, budući da Japanu manjkaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sopstveni rudarski resursi, ta zemlja je odlučila da napravi korak napred.

Međunarodni Olimpijski komitet (MOK) razvio je stroge kriterijume vezano za najveći sportski događaj na svetu, a isto važi i za način izrade odličja.

Na primer, na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Brazilu, zlato korišćeno za izradu medalja dobijeno je bez upotrebe žive, a trećina srebra i bronze od recikliranih izvora.

Odbačena potrošačka elektronika, kao što su smartfoni i tableti, sadrže male količine plemenitih i metala retke zemlje, uključujući platine, paladijuma, zlata, srebra, litijuma, kobalta i nikla, dok odbačeni kućni uređaji i automobili sadrže retke metale, ali i bazne metale, kao što su gvožđe, bakar, olovo i cink.

Reciklažne kompanije prikupljaju ili otkupljuju tone ovog elektronskog i industrijskog otpada, a zatim koriste hemijske procese za odvajanje različitih metala.

Najveći deo ovog posla se odvija u zemljama u razvoju kao što su Kina, Indija i Indonezija, navodi britanski servis.

Japan ima jednu od najviših stopa reciklaže u Aziji, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju u razvoj (OECD). Ipak, to najviše važi za plastiku, papir i staklo.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan iz elektronskog otpada pravi medalje za OI 2020?

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2016

Japanske vlasti istražuju mogućnost izrade medalja za Olimpijske igre 2020. godine od plemenitih metala dobijenih iz elektronskog otpada, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC)...Tu ideju su Vladi u Tokiju predložili članovi organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Japanu, izvestili su japanski...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.