Novosadske basketaše mentalitet i strast doveli na vrh

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadske basketaše mentalitet i strast doveli na vrh

Bilo je, čini se, samo pitanje vremena kada će se i to desiti: muška reprezentacija Srbije u basketu tri na tri u Bukureštu je stigla do evropske krune, jedine koja joj je nedostajala u prebogatoj riznici trofeja.

U rumunskoj prestonici, posle velike drame, naš tim, sastavljen od novosadskih baksetaša, u sastavu Dušan Domović – Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović, savladao je Letoniju i popeo se na krov Starog kontinenta.

Rumuni navijali za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiju

Veliku zahvalnost, po rečima Domović – Buluta, šampioni Evrope duguju navijačima koji su ih bodrili u Bukureštu.

"Preko 30 najvijača, koji su mahom naši prijatelji i rođaci, zdušno nas je bodrilo tokom celog turnira, a bilo je tu i ljudi koje ne poznajemo. I većina Rumuna je, nakon što je njihova reprezentacija ispala iz daljeg takmičenja, je navijala za nas", kaže Dušan.

"Bilo je uzbudljivo, na kraju sjajno za nas. Pao nam je veliki teret sa leđa, jer smo sami sebi pre svih stvorili veliki pritisak baš zbog toga što nam je jedino evropska titula nedostajala. Sada nam je mnogo lakše, ali nema puno vremena za slavlje i za odmor. Već danas se spremamo za put, na sledeći turnir iz masters serije koji se održava u Indiji", sabira utiske Savić.

S obzirom da je od narednih Olimpijskih igara, koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, i basket uvršten među olimpijske discipline, jasno je da će naši momci jurišati i na ovu titulu. Ukoliko u tome uspeju, postaviće domaći zadatak konkurentima kojima će trebati da naprave pravo čudo da bi ih dostigli, s obzirom da su naši basketaši vlasnici brojnih trofeja sa masters turnira kao ekipa Novi Sad Al Vahda, u dresu Srbije bili su svetski šampioni, a pobrali su i mnoštvo indivudualnih priznanja.

Pre svih, Dušan Domović Bulut je više puta proglašavan za najboljeg basketaša sveta, a na EP u Bukureštu i za najboljeg pojedinca (MVP) turnira.

"Od početka sezone sve je bilo podređeno evropskom šampionatu, to takmičenje nam je bilo prioritet. Zbog toga smo propustili jedan od slabijih vorld – turova koji ima mali nagradni fond, jer smo želeli da budemo što svežiji na EP. I formu smo tempirali za zavšni turnir u Bukureštu. A tamo, videli ste, holivudski završetaku našu korist, tako da se zaista svi osećamo sjajno" kaže Bulut.

Vojvođanska prestonica je ponosna na svoje basketaše. Novi Sad i u odnosu na mnogo veće evropske gradove ima najbolje bvasketaše, jer valja podsetiti i na ekipu Liman, koju predvodi reprezentativac Stefan Stojačić. Na logično pitanje šta je Novi Sad lansiralo na svetske i evropske basketaške vrhove, Dušan Domović Bulut ima objašnjenje:

"To je mentalitet i način života. Konkretno, ja sam odrastao na Limanu na kome ima mnoštvo košarkaških terena. Na njima smo svakodnevno igrali basket, bilo je mnogo ekipa, mnogo dobrih basketaša i pobeda je bila stvar prestiža. Basket je za nas bio druženje, rivalitet, socijalizacija, strast... Bilo je lepo biti najbolji na terenu ili u nekom bloku zgrada. Odličan basket se igrao na Đačkom igralištu, na Mašincu... To je stvorilo dodatni rivalitet i onu nijansu kvaliteta više u odnosu na ostale, po mom skromnom mišljenju", rekao je Dušan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.