Nova era je tu – Italijani svetski prvaci!

Izvor: B92, 11.Sep.2022, 23:07

Nova era je tu – Italijani svetski prvaci!

Odbojkaši Italije novi su svetski prvaci.

"Azuri" su u finalu u Katovicama savladali Poljsku rezultatom 3:1 (22:25, 25:21, 25:18, 25: i na taj način svrgli selekciju Nikole Grbića sa svetskog trona koji drže od 2014. godine. Time su objedinli evropsko i svetsko zlato,

Neće se Poljska tako pridružiti upravo Italiji (1990, 1994, 1998) i Brazilu (2002, 2006, 2010) koje ostaju jedine selekcije koje su osvajale Svetska prvenstva tri puta u nizu. Nije da nisu imali sjajnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priliku za to, s obzirom na to da su igrali pred domaćom publikom nakon oduzimanja domaćinstva Rusiji i bili maksimalno, pomalo i neshvatljivo, povlašćeni.

Bilo je ovo i prvo finale nakon 24 godine u kom nije bilo Brazila, ali "Selesao" može da bude zadovoljan osvojenim bronzanim odličjem kada pogledamo sve probleme kroz koje su prošli sa povredama.

Nije se činilo da će aktuelni evropski prvaci tako lako stići do prvog zlata i uopšte medalje od Japana 1998. godine posle prvog seta koji je pripao Poljacima. Bila je to promena za tu selekciju nakon mečeva četvrt i polufinala koji su odlazili u pet setova.

Falili su Kubjak, Novakovski, Leon. Tu su bili Kurek i Semenjuk, ali nije to bilo dovoljno. Snaga mladih Italijana je bila previše za Poljsku koja nije razočarala, ali će imati za čime da žali.

Ko drugi da bude najefikasniji do Danijele Levija sa 19 poena, ali duša ovog tima je kapiten Simone Đaneli koji je sa pozicije tehničara uspeo da osvoji čak sedam poena. Efikasniji od njega, pored Levije, bili su samo Alesandro Mikieleto sa 14 i Juri Romano sa 13 poena.

Na suprotnoj strani su se istakli Aleksander Šlivka sa 12 i Kamil Semenjuk sa 11 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.