Noge od 24 miliona funti

Izvor: Politika, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Noge od 24 miliona funti

Tito iz Adžana prožao je dug put od francuske druge lige do glavne evropske pozornice. – Povećao cenu 240 puta

PORTRET
Fudbalski reprezentativac Obale Slonovače Didije Drogba je junak Čelzija. Njegovim istančanim osećajom za gol na "Stamford bridžu" je pobeđena Barselona (1:0) s kojom je engleski prvak u poslednje tri godine u Ligi šampiona izgradio rivalstvo svetskih razmera.
Katalonci su se lane u osmini finala osvetili Čelziju koji je hteo da im podvali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravom kaljugom (teren natapan cele noći). Preksinoćni pogodak je mala Drogbina osveta za crveni karton na "Kamp Nou" u osmini finala pretprošle sezone zbog kojeg nije mogao da igra u revanšu. To isključenje, između ostalog, bio je povod da Čelzijev trener Žoze Morinjo ospe paljbu po kolegi Franku Rajkardu da je u poluvremenu u tunelu "šurovao" sa sudijom Andersom Friskom iz Švedske.

Noge tamnoputog napadača vrede po 12 miliona funti. Levom je poslao Barselonine odbrambene igrače Karlosa Pujola i Rafela Markeza u jednu stranu, a desnom neuhvatljivu loptu za golmana Viktora Valdesa. Od ovog leta najskuplji Čelzijev fudbaler je Andrej Ševčenko koga je Roman Abramovič platio Milanu 30 miliona funti, ali je princ Ukrajine sada u još dubljoj senci Tita iz Abidžana.

Takav nadimak je Drogba (rođen 11. marta 1978) dobio u detinjstvu. Već kao petogodišnjak preselio se u Francusku. Njegov ujak iz Bresta Mišel Goba, bivši fudbaler, ubedio je njegove roditelje da su život u Francuskoj i bavljenje najvažnijom sporednom stavri na svetu šansa za njegovu svetlu budućnost.

Kada je zbog fudbala ponavljao jedan razred, roditelji su mu zabranili da trenira čitavu godinu. Vratio se u otadžbinu, ali su otac i majka ponovo bili meka srca. U obećanu zemlju ga je odveo jedan drugi rođak, takođe fudbaler.

S 15 godina je došao među omladince Levaloe. "Za razliku od saigrača, on nije odlazio u noćne klubove dan uoči utakmice", podseća na Drogbine rane radove Srebrenko Repčić (bivši fudbaler Zvezde i Sarajeva), tada direktor omladinske škole u toj francuskoj ekipi.

Prvi profesionalni ugovor je potpisao u Le Manu 1999. u kojem je proveo tri godine (1998-2001). Prelazak u Gengan (2001-2003) bio je pravi potez: 17 golova u 34 meča u drugoj sezoni.

Naredna u Marseju (19 golova, 35 utakmica), s kojim je bio finalista Kupa Uefe 2004, preporučila ga je Čelziju u koji je došao tog leta. Za svega dve i po godine je prevalio put od francuske druge lige do engleske prve, a cena mu je skočila 240 puta. Jedan je od najzaslužnijih što je Čelzi, u Drogbinoj prvoj sezoni, postao šampion Engleske posle pola veka. U toj sezoni je dao deset golova (25 mečeva), a u prošloj tuce (27).

G. A.

[objavljeno: 20.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.