Neviđeno: Najbrža životinja na svetu protiv Formule E

Izvor: Mondo, 14.Dec.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neviđeno: Najbrža životinja na svetu protiv Formule E

U petoj sezoni Formula E šampionata vozači će voziti potpuno nove električne bolide značajno boljih performansi

U subotu, 15. decembra u Saudijskoj Arabiji počinje peta sezona ABB FIA Formula E šampionata, u kome se uključivo takmiče najbrži jednosedi koje pogone električni motori.

U cilju promocije još uvek mladog takmičenja organizovana je nesvakidašnja trka između bolida Formule E i sivog sokola, najbrže životinje na svetu koja može da se obrusi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << brzinom od čak 380 km/h.

Pogledajte ko je pobedio:



Izvor: YouTube/ABB Formula E

Inače, ove sezone vozači će se takmičiti u drugoj generaciji električne formule. Novi bolidi su daleko napredniji od prethodnih koji su se koristili tokom prve četiri sezone.

Najbitnija promena se odnosi na novu tehnologiju izrade baterija, pa je sada ona teža za 20 odsto ali zato njen kapacitet skoro dupliran. Ovo poboljšanje će uticati na to da vozači više neće morati da menjaju vozila na polovini trke, već će normalno voziti celu trku u jednom bolidu.

I ostale performanse su napredovale. Snaga motora je sa 240 KS povećana na 272 KS u normalnom režima, odnosno na 340 KS u takozvanom "napadačkom modu".

Ova dva nivoa snage biće označena različitim bojama LED sistema na zaštitnom "oreolu".

Pored toga revolucionarni sistem "Fanboost" omogućiće gledaocima da glasaju za omiljenog vozača, sto će trojici sa najvećim brojem glasova omogućiti da u kratkom periodu iskoriste dodatnu snagu.

U petoj sezoni Formule E voziće se 14 rundi, koje ukljujučuju i trke u Rimu, Parizu, Monaku, Berlinu, Bernu i Njujorku.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.