Nemanja Matić je najbolji dribler Evrope! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 05.Jan.2015, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemanja Matić je najbolji dribler Evrope! (VIDEO)

Renomirani sajt za analizu fudbalske igre, WhoScored.com, objavio je evropske lidere u ključnim kategorijama igre, a srpski as se našao na vrhu liste driblera...

Nemanja Matić je statistički najuspešniji dribler u ligama petice u 2014 godini. Čelsijevom vezisti je u 76,5 odsto slučajeva pošlo za rukom da nadmudri protivnike. Ovaj podatak samo govori koliko je Matić kompletan igrač, jer se od njega na poslednjem mestu očekuju driblinzi. Kako Matić >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sve ostalo radi na strašnom nivou (odbrana, dodavanja, skok igra), kada Murinjo bude video ove brojke, Srbinov ionako nedodirljiv status u dresu Plavaca će dobiti novu dimenziju.

Uslov da se igrač nađe na listi najboljih driblera je bio da ima najmanje 50 kompletiranih driblinga u godini iza nas. Iza Matića koji je bio uspešan u 76,5 odsto slučajeva, našao se hrvatski plejmejker, Luka Modrić, koji je na 10 utakmica pre povrede ostvario 75 uspešnih driblinga ili 76 odsto.

Na trećoj poziciji se našao Daniel Bajer, kreativac Augzburga sa 76 driblinga (75 odsto), četvrti je Bijelsin miljenik Đaneli Imbula Vanga sa čak 117 driblinga (74,4 odsto), a na petoj poziciji je Hamburgov veznjak Tolgaj Arslan koji je protivnike prevario 81 put (74 odsto).

Što se tiče ostalih zanimljivih kategorija, Kevin Gameiro je na vrhu liste igrača sa najvećim procentom golova po upućenom šutu. Francuz u dresu Sevilje je postigao 13 golova, a uputio je samo 46 šuteva.

Najefikasniji golman u 2014. bio je Kejlor Navas. Novi golman Reala je uspeo da procenat odbrana podigne na strašnih 82,6 odsto, a za dlaku je pobegao Salvatoreu Siriguu, koji je ostvario 81,7. Navas je šuteve protivnika zaustavio ravno 100 puta, dok je Italijan bio uspešan 94 puta.

Najbolji defanzivac po broju oduzetih lopti po faulu, jeste Huanfran. Desni bek Atletika iz Madrida je u 2014. oduzimao gotovo osam lopti (7,9) pre nego što bi napravio faul. Za petama mu je bio Majkl Kerik, ali se pouzdani veznjak Junajteda zaustavio na 7,7.

I poslednja kategorija koja nije toliko ispraćena, broj iskreiranih stopostotnih šansi pripala je Anhelu Di Mariji. Argentinac u dresu Junajteda je pretekao reprezentativnog kolegu Lea Mesija koji je ostvario 23, dok je Di Marija imao jednu više – 24. Treći je bio Fabregas sa 21, Kevin de Brujne četvrti sa 20, a Luis Suarez je došao do cifre od 19, iako je propustio veliki broj utakmica prošle godine zbog raznih suspenzija.

Stats leaders you may not have seen in 2014 http://t.co/qO5COz2aXX pic.twitter.com/jYhNWzCwk3



(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.