Nema sumnje da smo zemlja košarke

Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema sumnje da smo zemlja košarke

Predsednik Stručnog saveta KSS Ranko Žeravica pozdravio "zlatne" juniore juče u Kući košarke. – Stefan Marković: Nikada ne bih okrenuo leđa reprezentaciji

Juniorski prvaci sveta u košarci juče su imali pres-konferenciju u Košarkaškom savezu Srbije (KSS) u kojem ih je dočekao predsednik Stručnog saveta KSS Ranko Žeravica s kojim je naš državni tim osvojio svoje prvo zlato, na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. "Dokazali smo da smo zemlja košarke", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na početku Žeravica, objedinjujući uspehe u poslednjih mesec dana, a to su tri zlatna odličja (juniori, juniorke i muška mlada) i jedno srebrno (ženska mlada). – To više niko ne može da nam ospori, tim pre ako se zna da iz ovako male zemlje izlaze asovi koji dominiraju evropskom i svetskom košarkom. Na tome bih prvo zahvalio trenerima koji su vodili ove selekcije. To su ovog puta bili iskusni stručnjaci, što je jedan od razloga uspeha. Videli smo i kvalitet igre i igrača. Zatim, hvala klupskim trenerima jer su reprezentativci kod njih stekli osnovna znanja, a državni tim je mesto za usavršavanje. Hvala i igračima koji su pokazali izvanredne individualne kvalitete. Ako im napravimo dobar program, imaće uspeha i kao seniori.

Žeravica je rekao i da je malo zabrinut, apelujući čak i na trenere "zlatnih" selekcija da stalno unapređuju igru, jer "uvek ima prostora za usavršavanje":

– Analizirao sam igru naše mlade selekcije u Gorici i zaključio da neke stvari moramo da menjamo. Moji kriterijumi u košarci su uvek bili visoki. Srbija je, recimo, bila prva u skokovima ukupno, ali tek šesta po skokovima u napadu. Tu nešto nije u redu. U jednom meču smo izgubili čak 22 lopte, što svedoči da se nismo adaptirali na bržu igru. Naša agresivnost još nije na svetskom nivou. Zatim, bili smo najbolji u šutu za dva poena, ali nismo bili u vrhu po broju takvih šuteva šuteva. Zašto to nismo forsirali. Treba da igramo brže... Sudeći po listi strelaca, na kojoj je najbolje plasirani centar Tomić tek na 12. mestu, očigledno je da u Evropi nema mnogo talenata na centarskoj poziciji. Zato bi trebalo da igramo na tu kartu...

Selektor Miroslav Nikolić je brže bolje odjurio na odmor, pa ga juče nije bilo u Kući košarke. Umesto njega govorili su njegovi pomoćnici Miodrag Rajković i Branko Maksimović koji su mu zahvalili na ukazanom poverenju.

Maksimović je istakao da je Srbija u finalu najbolji napadački tim (SAD) svela na svega 69 poena, posle proseka od 110 poena po meču. Igrači Kešelj, Mačvan, Marković, Stojačić, Raduljica i Radulović su saglasni da je tim "bio kao porodica", ističući da su "to uradili za Srbiju".

Kešelj je rekao da ova generacija "neće otkazivati seniorskom selektoru", a kapiten Marković je naglasio da "nikada ne bi okrenuo leđa državnom timu".

--------------------------------------------------------------------------

Nikolić preteruje

Na pitanje da prokomentariše ocenu selektora "zlatnih" juniora Miroslava Nikolića, koji smatra da naši trenerski pečalbari "stalno pričaju iz daljine da se ovde loše radi", predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica je odgovorio:

– Sigurno je da nisam ja iz Španije stvarao ove igrače. Isto tako moram da istaknem da nikada nisam čuo neku kritiku kolega iz inostranstva na račun ovih u zemlji.

A. Miletić

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.