Nekim zvezdama Bundeslige preti nezaposlenost

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 10:51

Nekim zvezdama Bundeslige preti nezaposlenost

Svakom osmom profesionalnom fudbaleru u Bundesligi ističe ugovor. I uopšte nije sigurno da će potpisati novi za sledeću sezonu. Pogođene su čak i zvezde, a fudbalere nižih liga čekaju zaista teška vremena, piše Dojče vele.
Mario Gece postao je prava zvezda nakon što je 2014. u Rio de Žaneiru golom protiv Argentine doneo Nemačkoj titulu svetskog prvaka. Ali Geceu 30. juna ističe ugovor sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borusijom iz Dortmunda i, kako se može čuti, veliko je pitanje gde će nastaviti da igra.

Gece je samo najpoznatiji od preko šezdeset igrača Bundeslige kojima ističe ugovor i koji bi tek trebalo da nađu ekipu u kojoj će igrati od jeseni. Da li će im njihovi klubovi produžiti ugovor ili neće? Da li će naći neki klub koji ih želi u ekipi? Ili neće?
Posebno je mračno na primer u Fortuni iz Diseldorfa. Ne samo da joj preti ispadanje iz prve lige, već joj i ističu ugovori sa čak deset igrača.
Ulf Baranovski iz Udruženja profesionalnih fudbalera (VdV) očekuje teška vremena.
"Zaista moramo da budemo spremni na to da će mnogi klubovi da smanje svoje ekipe, ali i da će novi ugovori biti slabije plaćeni", rekao je Baranovski.
Mnogi klubovi su u finansijskim problemima nakon prekida održavanja utakmica zbog pandemije. A i sada kada se održavaju pred praznim tribinama na stadionu, teško je napuniti klupsku kasu. To znači da je i igračima "pala cena".
Internet-portal transfermarkt.de izračunao je da je mlađima, dakle igračima rođenim nakon 1998, vrednost pala za oko 10 odsto, a onim starijima čak 20 procenata. Međunarodna revizorska kuća KPMG izračunala je da je ukupna vrednost svih igrača Bundeslige od februara do maja pala za 16,5 odsto. A ako bi sezona još jednom bila prekinuta pad vrednosti bi bio 25,4 odsto.
Za šaku evraPortal transfermarkt.de izračunao je inače i trenutnu tržišnu vrednost pojedinačnih igrača i mnogima je ona drastično pala: od početka krize s koronom, reprezentativac iz Bajerna Leon Gorecka "pojeftinio" je za 30 odsto, Matijas Ginter iz Borusije Menhengladbah za 35,3, a Emre Džan iz Dortmunda za čak 36,4 odsto.

Njima trojici, doduše, ugovori nisu istekli, a fudbalski stručnjak Štefan Baks kaže da "svaki fudbaler koji ima ugovor koji traje duže od ovog leta može da se smatra srećnikom."
Ali mnogi to nisu, a u nižim ligama je stanje još gore. U Drugoj Bundesligi ugovor ističe skoro svakom četvrtom igraču (23,9%), u Trećoj je pogođeno veiše od trećine igrača, a u regionalnim ligama samo trećina ima ugovor i za sledeću sezonu. To je zato što fudbaleri u nižim ligama i hoće kratke ugovore, jer se nadaju da će preći u neki klub više lige. Sada im, međutim, zbog korone, preti da pređu među nezaposlene.
Svi koji zaista poznaju fudbal znaju da su milionski transferi, vile i besni automobili u stvari samo izuzetak koji važi za fudbalske zvezde.
"Velika većina profesionalnih fudbalera kilometrima je daleko od vrhunskih prihoda", kaže Ulf Baranovski.
On navodi primere profesionalnih fudalera u regionalnim nemačkim ligama koji mesečno zarađuju znatno manje od 1.000 eura, manje nego neki službenik. A ipak moraju da treniraju svakoga dana kako bi bili spremni za utakmicu.
"Vrede" samo još prave zvezdeŠtefan Baks podseća na problem o kojem se malo govori: svi fudbaleri sanjaju o svetskoj slavi, ali jedva koji zaradi toliko da bude obezbeđen nakon što prestane aktivno da se bavi fudbalom.

"Oni imaju ogromnih problema da se nakon toga vrate u običan svet rada. A zbog ove krize sa koronom honorari će biti još manji, možda neki klubovi nakon ovoga više neće ni da postoje".
Baranovski igračima kojima ističe ugovor jedino može da savetuje da prihvate i ugovor na kraće vreme. Ako se stanje normalizuje, možda će sledeći ugovor ipak biti na veći iznos.
Odlazak u inostranstvo opcija je samo za retke – i najbolje igrače. Jer, kao što je u Nemačkoj prekinuta sezona za vreme pandemije, tako je bilo i u mnogim drugim zemljama gde klubovi takođe imaju problema s prihodima.
"U dogledno vreme, zaista veliki transferi dogovaraće se samo za apsolutno vrhunske igrače", očekuje Baks.
I fudbalski klubovi su ekonomske jedinice, tako da se može očekivati da će se i oni odlučiti za poslovnu politiku koja se u svetu ekonomije zove Flight to Quality – težnja ka kvalitetu. U teškim vremenima nema mesta za eksperimente: novca ima samo za igrače koji će sigurno da donose pobede – dakle novac. Nema mesta ni za mlade igrače koji će možda jednog dana biti zvezde, a još manje ima mesta za one kojima zvezda zalazi.
Za takvog važi nemačka zvezda iz Rija: Gece je u Dortmundu ionako uglavnom sedeo na klupi, i iako je 2014. "vredeo" više od 50 miliona evra, već prošle godine se proenjivalo da mu je cena "samo" 25 miliona. Sada, u doba pandemije, Gece bi mogao da se načeka i za ugovor na 10 miliona ] .

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.