Izvor: MozzartSport.com, 26.Sep.2021, 12:48

Nedelja u Seriji A: Rimski derbi – Integralista Sari na ispitu pragmatičnog Murinja

Lacio nije izgubio nijedan od poslednja četiri derbija koje je igrao kao domaćin: dva pobede i dva remija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Navijači Lacija su bure baruta. Strpljenje za Mauricija Sarija i njegove eksperimente je na samoj ivici: još jedna nelogična formacija, loša predstava i eventualni poraz u derbiju će proizvesti prve velike proteste protiv toskanskog stručnjaka.

Žoze Murinjo pliva u sasvim drugim vodama. >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Prekaljeni Portugalac je ušao pod kožu navijačima Đalorosih i spremni su da ga slede gotovo kao Srbi Domanovićevog “Vođu”. Na jednoj strani integralizam i rigidnost Sarija, a na drugoj pragmatizam i fleksibilnost Murinja. Obično se kaže pred derbi “bolje dva ranjena nego jedan mrtav”, u smislu da bi remi zadovoljio obe strane. Ovoga puta je drugačije, za Romu bi i remi imao ukus pobede, dok bi Laciju ostavio više gorko osećenja poraza.

U Napulju, Lučano Spaleti sa svojim Napolijem ima prilku da protiv Kaljarija napravi ozbiljnu prednost u odnosu na Inter i da se vrati na prvo mesto tabele koje privremeno drži Milan. U Udinama, dva ranjena protivnika, Udineze i Fjorentina traže iskupljenje za poraze u prethodnom kolu. U Ređo Emiliji Sasuolo nema više pravo na grešku, eventualni neuspeh bi otvorio prvu malu krizu za Alesija Dionizija i zaljuljao njegovu klupu.

LACIO - ROMA (18.00)

Mauricio Sari i Žoze Murinjo su pokušali da umanje značaj današnjeg okršaja gradskih rivala i bili su prilično kontradiktorni. Sari je rekao da je imao veću tremu i da je bio napetiji kada je igrao derbi u Seriji C Sanđenoveze – Montevarki, dok je Murinjo ukazao da cilj Rome nije da bude bolja od Lacija već je mnogo ambiciozniji i da oni gledaju dalje od okružnice oko Rima, poznate kao “Grande raccordo anulare”.

Murinjo ima mnogo veće iskustvo u gradskim okršajima od Sarija. Porugalcu je ovo 120. derbi u karijeri, sa zavidnim skorom od 81 pobede, 19 remija i samo 19 poraza. Toskanski stručnjak je bio na klupi samo na 15 gradskih derbija, ali je, istini za volju i on ostvario dobar učinak: 11 pobeda, tri poraza i jedan remi.

. U dugoj istoriji međusobnih okršaja Lacio je, kao domaćin, samo dva put uspeo da veže pet mečeva bez poraza od Rome: tokom četrdesetih godina prošlog veka i na prelazu između 20. u 21. vek sa Zemanom i Eriksonom na klupi.

Nema sumnje da Roma stiže u boljoj, mada je ispravnije reći, manje lošoj formi od Lacija. Nebeskoplavi posle dve ubedljive pobede na startu sezone prolaze kroz tunel krize igre i rezultata: dva poraza i dva remija u Seriji A i Ligi Evrope. Konfuziju u tim je uneo Sari koji nije samo promenio drastično formacijsku postavku, već je porušio sve postulate na kojima je počivao Lacio u poslednjih pet godina i doveo pod znak pitanja igrače stubove tima: Sergeja Milinkovića Savića i Luisa Alberta. Ne zgražavaju se samo navijači već i stručni komentatori, bivši igrači i treneri, nad činjenicom da Sari rotira Milinkovića i Luisa Alberta, dok je Akpa-Akpro starter.

Sari ne može da računa samo na povređenog Zakanjija, što znači da bi u napadu trebalo da vidimo trio Pedro, Imobile, F. Anderson. Bivši španski reprezentativac je silno motivisan za večerašnji derbi jer se Roma nije ponela prema njemu sa dužnim poštovanjem, dok Imobile i Anderson imaju stalno otvoreni račun za Đalorosima.

Velika nepoznanica je vezni red i ko će igrati na poziciji desnog beka. Novinari koji prate svakodnevno Lacio najavljuju najbolju moguću formaciju, ali se sa Sarijem, koji se večeras vraća na klupu posle suspenzije, nikad ne zna.

Roma je prilično oslabljena izostankom kapitana Lorenca Pelerginija, tim pre što je na startu sezone bez premca najbolji igrač Đalorosih. Još nije sigurno ko će zameniti Pelegrinija. U igri su El Šaravi i Šomorudov, mada ima i onih koji tvrde da Murinjo neće igrati sa četiri napadača (Abraham, Zaniolo, Mhitarjan, El Šaravi ili Šomurodov). Dobra vest za Murinja je oporavak Vinje i nije isključeno da Urugvajac zaigra od prvog minuta, alternative su mlađani Kalafjori ili Ibanjez koji bi bio premešten na levi bok, a priliku bi dobio da igra od prvog minuta Smoling u ulozi centralnog beka.

LACIO (4-3-3): Rejna - Lacari, Luiz Felipe, Ačerbi, Hisaj - Milinković, Lejva, Luis Alberto - Pedro, Imobile, F. Anderson

ROMA (4-2-3-1): Rui Patrisio - Karsdorp, Mančini, Ibanjez, Vinja - Kristante, Veretu - Zaniolo, Mhitarjan, El Šaravi - Abraham

NAPOLI - KALJARI (20.45)

Lučano Spaleti ima priliku da sa pobedom nad Kaljarijem pobegne Interu na četiri boda i da zadrži prednost u odnosu na Milan. Napoli je samo jednom izgubio od Kaljarija na poslednja 22 odmeravanja snaga, i to pre dve godine u Napulju (1:0), uz 15 pobeda i šest remija.

Na meti Lorenca Insinjea i družine je i rekord koji su postavili pre četiri godine sa osam uzastopnih pobeda na startu sezone. Dok bi Kaljari u slučaju još jednog poraza imao treći najeneupešniji početak prvenstva u svojoj istoriji. Ohrabrujuća okolonst je da je Kaljari u oba slučaja spasao prvoligaški status.

Raspoloženje u Kastel Volturnu su dodatno popravili oporavci Dijega Demea i Drisa Mertensa koji će biti večeras na klupi i produžiće već veoma dugačku klupu Spaletija. Van stroja su ostali samo Lobotka i Gulam.

Spaleti po običaju krije karte oko sastava tima i maksimalno koristi prilagodljivost fudbalera Napolija da interpretiraju savršeno sve tri formacijske postavke 4-2-3-1, 4-3-3 ali i 4-4-2 koji se pretvara u 4-2-4 u ofanzivnoj fazi.

I Valter Macari, uprkos neočekivanom porazu od Empolija u prošlom kolu, ima nekoliko razloga da bude optimista da bi posle Lacija mogao da iznenadi i svoj bivši klub na “Maradoni”. Naime, u tim se vraćaju iskusni Godin i Strotman i vrlo je verovatno da Macari podigne tvrđavu 4-4-1-1, kao protiv Lacija prošlog vikenda.

NAPOLI (4-2-3-1): Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Mario Rui - Anguisa, Fabijan Ruiz - Politano, Zjelinski, Insinje - Osimen

KALJARI (4-4-1-1): Kranjo - Kaseres, Čepiteli, Godin, Likojanis - Nandez, Marin, Strotman, Dalbert - Žoao Pedro – Kejta

UDINEZE - FJORENTINA (15.00)

Udineze je prošlog februara prekinuo niz od devet utakmica bez pobede protiv Fjorentine (tri remija i šest poraza), međutim dva uzastopna poraza od Napolija i Rome, bez postignutog pogotka, prilično su uznemirila familiju Poco. Motiv više je i kalendar, s obzirom na to Ljubičasti dolaze na meč sa dva dana odmora više od svojih protivnika i to nije zanemarljiv detalj.

Fjorentina, uprkos porazu od Intera u prethodnom kolu, bi mogla da ponovi najbolji start prvenstva u poslednjih deset godina. Vinčenco Italijao je doveo u Udine sve igrače osim povređenog Kastrovilija i suspendovanog Nika Gonzaleza zbog crvenog kartona protiv Nerazura.

U odnosu na tim kojin smo videli na Frankiju pre pet dana biće nekoliko izmena. U odbrani bi Kvarta trebalo da uzme mesto Matiji Nastasiću, a Odriozola Benasiju na poziciji desnog beka. Kaljehon će sigurno praviti društvo Vlahoviću u napadu, dok za poslednje mesto u timu konkurišu Sotil i Saponara.

Luka Goti je orjentisan da napravi jednu, eventualno dve izmene u svom timu. Striger Larsen će po svoj prilici odmeniti Molinu na desnom boku, dok će mlađani Udodži biti potvrđen na levom krilu. Jedina nedoumica je u napadu, već nekoliko puta je najavljivan Beto u startnoj formaciji da bi Puseto svaki put izašao na teren od prvog minuta.

UDINEZE (3-5-2): Silvestri - Bekao, Nujtink, Samir - Striger Larsen, Pereira, Valas, Mekengo, Udodži - Deulofeu, Puseto

FJORENTINA (4-3-3): Drongovski - Odriozola, Milenković, Kvarta, Biragi - Bonaventura, Toreira, Dankan - Kaljehon, Vlahović, Saponara

SASUOLO - SALERNITANA (15.00)

Sasuolo ima imperativ pobede ovog popodneva u Ređo Emiliji protiv Salernitane. Tim Alesija Dionizija je posle dobrog starta, četiri boda na prva dva meča, nanizao tri poraza. Činjenica je da je Sasuolo protiv Rome, Torina i Atalante, prikazanom igrom zaslužio barem dva-tri, ako ne i više bodova, ali je krajnji ishod neumoljiv: tri meča, nula bodova.

U timu Sasuola ćemo videti od prvog sudijskog zvižduka Filipa Đuričića koji je protiv Atalante počeo meč na klupi, dok su Boga i Traore u baražu za mesto u liniji sa Berardijem i srpskim reprezentativcem. U špicu napada se do kraja neće znati da li će početi Raspadori ili Skamaka.

Salernitana je u prošlom kolu osvojila prvi bod protiv Verone. Fabricio Kastori ne može da računa na Riberija, vratiće se tek posle oktobarske pauze na teren. U napadu bi šansu trebalo da dobiju Gondo i Đurić, dok će Simi i Bonacoli čekati šansu na klupi.

SASUOLO (4-2-3-1): Konsilji - Muldur, Kirikeš, Ferari, Rožerio - Lopez, Fratezi - Berardi, Đuričić, Boga - Raspadori

SALERNITANA (3-5-2): Belec - Đomber, Strandberg, Galjolo - Kečrida, M.Kulibali, L. Kulibali, Obi, Ranijeri - Đuričić, Gondo.

SERIJA A - 6. KOLO

Specija - Milan 1:2 (0:0)

/Verde 80 - Maldini 48, Dijaz 86/

Inter - Atalanta 2:2 (1:2)

/Martinez 5, Džeko 71 - Malinovski 30, Toloi 38/

Đenova – Verona 3:3 (0:1)

/Krišito 76p, Destro 80, 85 - Simeone 8, Barak 49p, Kalinić 89/

Nedelja

12.30: (1.40) Juventus (4.90) Sampdorija (9.00)

15.00: (2.709 Empoli (3.35) Bolonja (2.80)

15.00: (1.45) Sasuolo (4.70) Salernitana (8.00)

15.00: (2.95) Udineze (3.20) Fjorentina (2.65)

18.00: (2.70) Lacio (3.35) Roma (2.80)

20.45: (1.27) Napoli (6.75) Kaljari (11.0)

Ponedeljak

20.45: (3.60) Venecija (3.35) Torino (2.20)

***kvote su podložne promenamama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.