Navijač eliminator

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navijač eliminator

Izneo sam mišljenje da je u ovom trenutku najvažnije da se ustanovi linija  odgovornosti kako bi se zaustavila histerija na tribinama, kako bi se obuzdale  grupe koje su se otele svakoj kontroli i koje su najeksplicitnija pretnja sportu i društvu

Prva glava televizije B92 Veran Matić obećava da će već danas razgovarati s trenerom Partizana Duškom Vujoševićem, koji je optužio tu kuću za hajku na srpski sport. Matić dodaje da je u svojim stavovima bio eksplicitan i da klubovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << snose odgovornost, ali još više država.

Smatrate li da su u javnosti i u Partizanu donekle pogrešno protumačili vaše stavove o rešavanju problema u sportu?

- Od početka emisije „Insajder“, i autori emisije i uprava B92 je veoma jasno govorila o pojedincima s preciznim podacima o njihovom kriminalnom ponašanju i o dosijeima do kojih smo došli. Precizno smo govorili o grupama koje sebe definišu kao navijačke, a čije vođe i članovi su osumnjičeni, a neki i osuđeni za krivična dela i nasilničke akcije. Dakle, s naše strane, nikada nije bilo generalizacije i prostora za pogrešno tumačenje - kaže Matić.

Da li bi bilo pravo rešenje da država agilnije reaguje, jer do sada to nije bio slučaj, umesto da se odgovornost prebacuje na klubove?

- Klubovi, takođe, snose odgovornost. Nemogućnost da se reformiše organizacija sportskih klubova je i krivica samih klubova, kojima je često lakše da žive i funkcionišu u nekom neodređenom obliku kao što je to slučaj danas, nego da organizacija garantuje kvalitetno upravljanje, transparentno finansiranje i jasne razvojne programe klubova. Država ima veću odgovornost jer još uvek nije izvela reforme. To je bio razlog zbog kojeg sam izneo mišljenje da je u ovom trenutku najvažnije da se ustanovi linija odgovornosti kako bi se zaustavila histerija na tribinama, kako bi se obuzdale grupe koje su se otele svakoj kontroli i koje su najeksplicitnija pretnja sportu, naravno i društvu. Da bi se uspostavila linija odgovornosti, tu osnovnu odgovornost mora preuzeti vlada. Zbog toga sam se založio za uvođenje „ograničenog vanrednog stanja“, raspuštanje postojećih uprava koje ne mogu ili ne žele da preuzmu odgovornost i izbore se s nasilnicima.

Koliko ste, kao ljubitelj sporta, upoznati sa finansijskom situacijom u klubovima i koliko je njihovo funkcionisanje ugroženo nedostatkom sponzora?

- Finansiranje klubova je krajnje netransparentno, tako da kad se klubovi žale na tešku finansijsku situaciju, nije lako utvrditi u kojoj meri je takva situacija posledica loših sistemskih rešenja, ekonomske krize, ili prosto lošeg rukovođenja i neracionalnog trošenja para ili zloupotreba. Što se sponzora tiče deluje krajnje razumljivo da će sponzori teže odlučivati da svoj novac, i u krajnjoj liniji i ugled, ulažu tamo gde se troši netransparentno, gde rezultati izostaju, a skandala ima više nego što treba, i gde rizikuju da njihove kompanije budu ugrožene kroz asociranje na nasilje, pretnje i poruke mržnje.

Koji je razlog da nijedna institucija ranije nije reagovala na slične pojave ispoljavanja verske i nacionalne mržnje sa tribina, vređanje trenera i igrača? Na primer, kada su navijači skandirali Vujoševiću „Prase pod nož“ ili kada su pretili porodici Milana Gurovića.

- Ako je i bilo reakcija, one svakako nisu bile adekvatne, a upravo su takve neadekvatne reakcije dovele do toga da problem poprimi ovolike razmere. Mislim da je i „Insajder“ pokušao da nađe neke od odgovora na pitanja uzroka neprimerenih reakcija, ali da treba tražiti i dalje.

Da li ste spremni da razgovarate sa Vujoševićem i normalizujete odnose?

- Već danas ću razgovarati sa Vujoševićem pošto je gost Danice Vučenić u

„Kažiprstu“.

Za koga navijate?

- Za Crvenu zvezdu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.