Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2022, 09:19

Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se nastavljaju referendumi o pripajanju Rusiji, koji su počeli juče i trajaće do 27. septembra.

Zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov izjavio je da se Hersonska oblast nikada neće vratiti u sastav Ukrajine i da je njena budućnost neraskidivo povezana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo sa Rusijom.

"Siguran sam da ćemo uskoro postati punopravni subjekt jedne jedinstvene velike zemlje, države", rekao je Stremousov za RIA Novosti.

Izlaznost birača prvog dana glasanja na referendumu o ulasku LNR u sastav Ruske Federacije bila je 21,97 odsto, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije samoproglašene LNR Elena Kravčenko.

Ona je navela da je broj birača koji su glasali prvog dana referenduma 298.900 ljudi, prenosi Interfaks.

Odziv birača prvog dana glasanja na referendumu o ulasku DNR u sastav Ruske Federacije iznosila je više od 23,64 odsto, saopštio je CIK samoproglašene DNR.

Više od 20,5 odsto birača na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Rusija izašlo je prvog dana na referendum o ulasku u sastav Rusije, izjavila je predsednica izborne komisije te oblasti Galina Katjuščenko.

Ona nije navela broj birača.

Glasanje se organizuje u četiri od pet okruga Zaporoške oblasti,a reč je o teritorijama koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Prvog dana referenduma u Hersonskoj oblasti glasalo je 15,31 odsto birača, saopštila je predsednica izborne komisije Marina Zaharova.

Glasanje je organizovano i u naseljima Nikolajevske oblasti koja su pod kontrolom ruskih snaga, a koja su ukazom načelnika vojno-civilne administracije administrativno pripojena Hersonskoj oblasti, navodi Interfaks.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EHO KRIMA "Svet će osuditi ovu prevaru: Putin nastavlja sa ZLOSLUTNOM AKCIJOM u okupiranim regionima Ukrajine, a to znači SAMO JEDNO

Izvor: Blic, 24.Sep.2022

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se nastavljaju referendumi o pripajanju Rusiji, koji su počeli juče i trajaće do 27. septembra.

Nastavak na Blic...

Bajden se zarekao da će reagovati na referendume na istoku Ukrajine: Obećao još pomoći Kijevu

Izvor: 24sedam.rs, 24.Sep.2022

Republike Donbasa, Donjecka i Luganska, kao i Hersonska oblast pod kontrolom Rusije i deo Zaporoške oblasti, počele su u petak svoje referendume o pridruživanju Rusiji, koji će biti završeni 27. septembra

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.