Izvor: MozzartSport.com, 25.Sep.2021, 15:54

Nastavlja se "izgnanstvo" reprezentacije Australije

Državne vlasti odbile zahtev Fudbalskog saveza Australije da se fudbaleri izuzmu od obaveznog karantina, pa će Sokerusi dočekati Oman na neutralnom terenu u Kataru

Fudbalska reprezentacija Australije nastaviće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u "egzilu". Posle Kine (3:0), Sokerusi ni protiv Omana naće igrati kod kuće, već će utakmicu 3. kola poslednje runde azijske zone kao domaćini igrati na neutralnom terenu u Kataru, 7. oktobra.

Odluka je doneta nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << su Savezna vlada i Vlada Novog Južnog Velsa ponovo odbile zahtev Fudbalske federacije Australije da reprezentativci budu pošteđeni obaveznog 14-dnevnog hotelskog karantina po dolasku u zemlju. Kako saznaje "Herald San", predlog je kao i mesec dana ranije bio da se igračima i trenerima obe selekcije omogući da tokom boravka na Petom kontinentu budu u takozvanom "mehuru", uz redovno testiranje na kovid.

Australija ima jedne od najstorožijih restriktivnih mera i međunarodne granice su zatvorene za redovan putnički saobraćaj, a broj dolazaka u zemlju sveden je na minimalne dvonedeljne kvote, kako se ne bi stvaralo opterećenje na karantinski i zdravstveni sistem države.

Otvaranje granica je najavljen od državih organa za kraj ove godine, kada se očekuje da će biti dostignuta stopa od 80 odsto vakcinisane populacije starije od 16 godina. I tada, ulazak u Australiju će biti dozvoljen samo onima koji su vakcinisani nekom od četiri vakcine koje su priznate od nacionalnog regulatornog tela. I tada će biti neophodna samoizolacija po dolasku, s tim da se radi na tome da se uvede kućni umesto hotelskog karantina.

Drugim rečima, male su šanse da će Sokerusi moći da kod kuće dočekaju i Saudijsku Arabiju u novembru, što znači da će gotovo cele kvalifikacije za Mundijal 2022. odigrati u gostima. Za sada im dobro ide, jer su posle deset uzastopnih pobeda u drugom krugu kvalifikacija zabeležili još dve na startu završne faze. Australija vodi u grupi i favorit je da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Zbog činjenice da karantin ne može da se izbegne, poslednje mečeve u kvalifikacijama za Australiju su igrali samo fudbaleri koji brane boje inostranih klubova, među kojima su i trojica Srba - Tom Rogić, Miloš Degenek i Deni Vuković. Najbolji igrači iz A-lige uskraćeni su za priliku da igraju za državni tim.

Piše: Branko Cvetojević

Dopisnik MOZZART Sporta iz Sidneja

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.