Najugroženija sela u opštini Gračanica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najugroženija sela u opštini Gračanica

Nakon obilnih padavina i poplave, situacija u opštini Tutin je normalizovana, a vodostaj je u konstantnom opadanju – zaključak je današnje sednice Štaba za vanredne situacije. Nakon obilnih kiša u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, najugroženija su sela u opštini Gračanica. Voda je poplavila više domaćinstava i ušla u domove. U školi u Lapljem selu, kod Gračanice, prekinuta je nastava. U Preocu voda je prekrila glavni seoski put, a ispod nadvožnjaka se prolazi na rizik. Pojedina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naselja su odsečena jedna od drugih.

Reka Ibar je, usled velikih padavina, izašla iz korita od Raške prema Kraljevu zbog čega su poplavljeni sportski tereni na obali te reke u Kraljevu, a zbog odrona na Ibarskoj magistrali u mestu Žarče kod Ušća, obustavljen je saobraćaj jednom trakom, rečeno je danas agenciji Beta

Kako je Beti rekao načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović, putari rade na raščišćavanju.

Kočović je rekao da su putari noćas intervenisali i u Polumiru, gde je takodje došlo do odrona kamenja na Ibarsku magistralu, koji je tokom noći uklonjen, kao i da je do odrona u Žarču došlo jutros oko 9.00.

On je naveo da je nadošla i Zapadna Morava u naselju Grdica, ali da se ne očekuje dalji porast vodostaja te i reke Ibar u Kraljevu.

"Zapadna Morava još nije presekla komunikaciju u Grdici, na ivici je da se izlije, ali ne očekujemo njen veći porast, kao ni Ibra, jer se smanjuje vodostaj u gornjim vodotokovima. Nadamo se da naselja neće biti ugrožena jer su padavine manje, a najavljen je i njihov prestanak u popodnevnim satima", rekao je Kočović.

Kočović je dodao da je zaštitni bedem u izgradnji na Zapadnoj Moravi pod kontrolom.

"Taj bedem držimo pod kontrolom, i ako bude potrebno zatvorićemo i tu tačku kako se voda ne bi izlila prema naselju", kazao je Kočović.

Prema njegovim rečima, manji vodotoci ne prete da ugroze obale u kraljevačkom kraju.

RHMZ: Očekuje se još oko 20 milimetara kiše

Istovremeno, Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se u Srbiji danas do kraja dana u istočnim i južnim krajevima očekuje još oko 20 milimetara kiše.

Nakon proglašenja vanredne situacije zbog opasnosti od poplave, u Prokuplju je formiran i Prihvatni centar za slučaj evakuacije stanovništva iz ugroženog područja.

Reka Toplica je u blagoj stagnaciji, a u kritičnom delu kod sela Pepeljevca nivo reke opada, saopštili su danas iz Opštinskog štaba za vanredne situacije u Prokuplju gde je zbog opasnosti od poplava proglašena vanredna situacija.

Marić: Evakuisano 39 osoba, situacija se stabilizuje

Od početka perioda obilnih padavina evakuisano je ukupno 39 osoba, novih evakuacija nema i situacija se kreće u pravcu smirivanja, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

On je podsetio da je vanredna situacija proglašena u Prokuplju, da u delu teritorije Sjenice još uvek je na snazi, i dodao da se situacija u Tutinu i Sjenici postepeno stabilizuje.

"Ono što je karakteristično i što mora da se zna - uglavnom u svim branjenim delovima, situacija je potpuno pod kontrolom. Mi pomažemo tamo gde su nebranjeni delovi, da se eventualno evakuišu ljudi, njihova imovina", rekao je Marić za Pink.

On je dodao da je vanredna situacija proglašena u Prokuplju, da je u delu teritorije Sjenice još uvek na snazi, dok se situacija u Tutinu i Sjenici stabilizuje postepeno, nema novih evakuacija, ugroženih objekata, ide se u pravcu smirivanja, te da su dodatne snage upućene u Leskovac i Prokuplje.

"Posmatraće, biće na terenu, obilaziće potencijalno ugrožena domaćinstva, dok god ne dođe do prestanka padavina. Svi naši kapaciteti su na terenu, ispratićemo ovo do kraja", rekao je Marić.

Što se tiče odrona i klizišta, to je, smatra Marić, neminovno kada su u pitanju ogromne količine padavina, navodeći da je palo skoro 80 litara kiše po kvadratnom metru na Kopaoniku, vrlo slično i u Vranju.

"To je velika kiša. Odroni su nešto što je uobičajeno i što se rešava u hodu. Tu su putarska preduzeća, tako da nema nekih većih zastoja, niti problema u ovom trenutku", rekao je Marić.

Ponovio je da se nakon sledeće noći očekuje prestanak padavina i smirivanje situacije.

Nivo reke Toplice u blagom opadanju

Iz Opštinskog štaba za vanredne situacije u Prokuplju, gde je zbog opasnosti od poplava proglašena vanredna situacija, saopštavaju da je reka Toplica u blagoj stagnaciji, a da u kritičnom delu kod sela Pepeljevca nivo reke opada.

"U rekordnom roku ojačani su bedemi na kritičnim tačkama uz Toplicu, očišćena začepljenja na području sela Bace gde su se izlili bujični vodotoci i prokopan put kako bi se voda vratila u rečno korito", izjavio je komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je dodao da su preventivne mere sprovedene tokom proleća i jeseni doprinele da se spreči plavljenje reke Toplice i da štete od poplava ne budu veće.

Simonović je zahvalio na doprinosu u odbrani od poplava građanima Prokuplja i dodao da je na stotine dobrovoljaca noćas učestvovalo u izgradnji bedema duž Toplice kako bi sačuvali građane i njihovu imovinu od poplave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.