Najava Evrokupa: Četiri ekipe sa Jadrana

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava Evrokupa: Četiri ekipe "sa Jadrana"

Danas počinje 16. po redu sezona Evrokupa, drugog po kvalitetu evropskog košarkaškog takmičenja.

Sezona pred nama biće treća od kako je uveden novi format nadmetanja u okviru Evrokupa. Kao po običaju, odabrane su četiri grupe sa po šest učesnika. Prve četiri ekipe u okviru svake od grupa, proći će dalje u Top 16 fazu. U okviru pomenute faze biće formirane dve grupe sa po osam ekipa. U narednoj fazi ukrštaju se po četiri najbolja tima iz svake od grupa i nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << borbu za trofej po plej-of sistemu, na dva dobijena meča. Šampion Evrokupa u predstojećoj sezoni biće deo najelitnijeg košarkaškog društva Starog kontinenta u sezoni 2019/2020.

ABA liga ove godine imaće četiri predstavnika u pomenutom takmičenju - Crvenu zvezdu, Partizan, Cedevitu i Mornar. Kao što smo već najavili, beogradski crveno-beli raspoređeni su žrebom u A grupu, dok će se crno-beli nadmetati u C grupi. B i D grupa rezervisane su za hrvatsku, odnosno, crnogorsku ekipu.

Aktuelni šampion Srbije nada se dobrim partijama i povratku u Evroligu, za šta postoje dve opcije - osvajanje ABA lige ili osvajanje Evrokupa. U oba takmičenja se nalaze u najužem krugu favorita za titulu. Evropske kladionice ih postavljaju za šestog "nosioca" u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju, što dodatno opterećuje ekipu Milana Tomića. Hrabra prognoza plasmana crveno-belih nije bezrazložna. Osvajanje Superkupa ABA i dovedena pojačanja idu u prilog pretpostavci o visokom kotiranju kluba sa Malog Kalemegdana. S druge strane, crno-beli se nadaju boljim izdanjima u odnosu na prethodnu sezonu, što, sa razlogom, očekuje i brojna Partizanova publika.

B grupa, u kojoj će se takmičiti zagrebačka Cedevita, okuplja još i berlinsku Albu, Arku iz poljskog Gdanjska, bivšeg prvaka Evrope francuski Limož, rusku Lokomotivu iz Krasnodara i turski Tofaš. Nemačkog predstavnika predvodi 71-godišnji trener Aito Garsija Reneses, koji je poznat po odličnom radu sa mladim igračima. O pomenutom svedoči podatak da je najstariji igrač Albe, a ujedno i kapiten, Luk Sikma sa 29 godina, na koga treba obratiti pažnju. Pokretačka snaga Nemaca biće plejmejker Pejton Siva, jedan od najboljih defanzivaca u Evrokupu, ali i perspektivni srpski igrač Stefan Peno.

Nekadašnji učesnik Evrolige, poljski predstavnik Arka, će se potruditi da se vrati na stare staze uspeha, ali nije za očekivati da će već ove sezone biti ozbiljan takmac u evropskom takmičenju. Tim je sastavljen od, većinom, poljskih igrača uz dodatak američkih akvizicija - Džoša Bostika, Džejmsa Florensa i Roberta Apšoa. Limož je zadržao jezgro ekipe u odnosu na prethodnu sezonu, uz potpisivanje iskusnog Amerikanca Dvajta Hardija, igrača Galatasaraja u sezoni za nama, što svakako govori o ambicijama francuskog tima.

Ruska Lokomotiva je dobro poznata ovdašnjim ljubiteljima košarke, pa ne treba posebno trošiti reči o klubu iz Krasnodara. Predvodi ih naš trener Saša Obradović, koji je sastavio vrlo respektabilan tim. Takođe, bitno je napomenuti da su proglašeni glavnim favoritima za osvajanje Evrokupa. Turski Tofaš polagaće nade u inostrana, tačnije, američka pojačanja kao što su Dionte Garet, Kajl Vims i Demonte Harper, što istanbulski tim svrstava u red favorita za prolazak u narednu fazu takmičenja.

U D grupi, u kojoj se nalazi Mornar iz Bara, nalaze se i italijanski Fiat Torino, nemački Fraport Skajlajners, osvajači Evrokupa - Ritas iz litvanskog Viljnusa, Unikaha iz Malage i ruski Uniks iz Kazanja. Fiat Torino je preuzeo Leri Braun, nekadašnji osvajač NBA lige. Pored njega, kvalitetu ekipe doprinose iskusni Argentinac Karlos Delfino i Italijan Marko Kuzin, ali i prošlosezonski član moskovskog CSKA Viktor Rad i još jedan Amerikanac Džamil Vilson.

Kada je reč o nemačkom predstavniku, posebno treba obratiti pažnju na nekadašnjeg člana banjalučke Igokee, vrsnog poentera. Uz njega, pokretačka snaga Fraporta biće doskorašnji igrač berlinske Albe - Akim Vargas. Litvanski Ritas će se oslanjati uglavnom na domaće igrače, uz dodatak bivšeg igrača kragujevačkog Radničkog Di Džeja Silija, kao i višegodišnjeg učesnika Evrokupa Dominika Satona.

Poslednje dve ekipe u D grupi spadaju u najuži krug favorita za osvajanje prestižnog takmičenja - Unikaha i Uniks. Španski tim je prošle sezone igrao Evroligu i pokušaće da se vrati u najkvalitetnije evropsko takmičenje ili osvajanjem Evrokupa ili plasmanom u završnicu domaće Endesa lige. Klub za koji igra naš Dragan Milosavljević, kao i prošlosezonski igrač Crvene zvezde Matijas Lesor, postavljen je za četvrtog „nosioca“ u predstojećoj sezoni drugog po rangu evropskog takmičenja.

Ruski Uniks je treći na pomenutoj listi favorita, a tome doprinosi izuzetno kvalitetan roster kojeg čine, između ostalih, Erik Mekalum nekadašnji MVP Evrokupa, zatim iskusni Džamar Smit, te Senegalac Moris Ndur, ali i dobri domaći igrači poput Antona Ponkrašova i Artema Klimenka.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.