Nagrada Miodrag Draganić Zdenku Ninkoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Miodrag Draganić" Zdenku Ninkoviću

Nagrada "Miodrag Draganić" za 2016. godinu izdavačke kuće "Draganić" dodeljena je novinaru, knjižaru i prevodiocu Zdenku Ninkoviću.

Nagrada koja nosi ime jednog od pionira srpskog izdavaštva ustanovljena 2013. godine i dodeljuje se književnim stvaraocima i poklonicima knjige čija su dela ostavila plemeniti i neprolazni trag u kulturi srpskog naroda.

Ninković je rođen u Banovićima kod Tuzle, a nakon završetka ekonomskih studija nastanio se u Badenu, gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspeo da marljivim i predanim radom stvori, i do danas održi, jedinu srpsku knjižaru u Švajcarskoj.

Knjižara "Stani" već gotovo četvrt veka predstavlja značajnu oazu srpske književnosti, ističu iz izdavačke kuće "Draganić".

"Uključen u sva kulturna zbivanja, kao redak rodoljub, Ninković godinama ulaže značajne ljudske i finansijske napore da nadomesti, ponekad nepremostive, teškoće u nastojanju da podmlatku naših iseljenika približi srpski jezik i ćirilicu i osigura opstanak i jezika i pisma u dijaspori", navedeno je u saopštenju IK "Draganić".

Ninković je jedan od osnivača prvog Srpskog književnog kluba "Jovan Dučić", čiju tradiciju baštini Udruženje srpskih pisaca u Švajcarskoj.

U svojoj knjižari, nebrojeno puta bio je domaćin velikom broju srpskih književnih stvaralaca, čime je dodatno podsticao rad srpskih kulturnih udruženja.

Svojim aktivnim učešćem u Srpskom kulturnom savezu, Regionalnoj zajednici Srba kantona Argau, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta", Srpsko-švajcarskom udruženju žena "Mileva Marić Ajnštajn", Srpsko-švajcarskom udruženju "Dr Arčibald Rajs", Zdenko Ninković je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Srba van matice, stoji u saopštenju.

Nagrada "Miodrag Draganić" za izuzetan doprinos na širenju i očuvanju srpskog jezika i kulturno-istorijskog nasleđa u dijaspori, biće uručena Ninkoviću 27. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.