Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba

Pod sloganom "Osmehni se zdravo" i ove godine se organizovala Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba. Ona se obeležava svake godine u trećoj nedelji meseca maja brojnim aktivnostima, sa posebnim akcentom na edukaciju namlađih.

Kultura oralne higijene najbolje se može usvojiti od najranijih godina života, što sugrađani uglavnom znaju.

Poslednjih godina povećao se broj pacijenata na Odeljenju stomatologije Novosadskog doma zdravlja. Stomatolozi posebno ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve redovniji dolazak dece.

"Prvi pregled kod stomatologa jeste u toku prve godine detetovog života, u period odojčeta, najbolje između šestog i devetog meseca života s tim da do pre prvog rođendana treba da bude još jedna poseta stomatologu, to su preventivni pregledi gde se pre svega daju saveti roditeljima kako da održavaju oralnu higijenu, saveti vezani za ishranu, kako da ne dođe do pojave loših navika", objašnjava Sanda Končar, stomatolog.

Stomatolozi preporučuju najmanje jedan pregled tokom godine, nakon kojeg mogu da procene da li su potrebni češći dolasci.

"U Zakonu postoji jedna rečenica gde piše da ko se ne odazove n ate obavezne preglede bar jedanput u toku godine, jer svaka uzrasna kategorija ima obavezu bar jedanput da se pojavi na taj preventivni pregled, stoji da će neke usluge morati da plaća u određenom procentu", dodaje ona.

Nedelja zdravih usta i zuba nastaviće se na Zmajevim dečijim igrama, kada će Novosađani moći sa stomatolozima Doma zdravlja da razgovaraju o oralnoj higijeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.