Na aukciji rukopis pesme Amerikan paj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na aukciji rukopis pesme "Amerikan paj"

Američki muzičar Don Meklin odlučio je da na aukciji ponudi originalni tekst svoje čuvene balade "Amerikan paj".

Rukopis, ispisan i otkucan na 16 strana, sadrži beleške i delove izbačene iz konačne verzije pesme, koja je bila veliki hit 1971. i postala himna jedne epohe, da bi nekoliko decenija kasnije bila proglašena pesmom veka, u izboru američkog udruženja diskografa.

U aukcijskoj kući Kristi očekuju da na licitaciji, koja će se održati 7. maja, rukopis >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dostigne cenu 1,5 miliona dolara.

Kako je sam autor, jedan od najuticajnijih pevača-tekstopisaca svoje generacije, već otkrio, početak pesme govori o smrti rokenrol legende Badija Holija, koji je zajedno sa Ričijem Valensom (poznatim po hitu "La Bamba") poginuo 1959. godine u avionskoj nesreći.

Smisao ostatka pesme, koja traje nešto više od osam minuta, 69-godišnji muzičar nikada dosad nije rastumačio. Značenje mnogih stihova Amerikan paj (American pie), od kojih je najpoznatiji "Dan kada je muzika umrla" (The day that the music died), od samog početka je bilo različito tumačeno.

"Želeo sam da sažmem, verovatno pre nego što je upošte izrečen, američki rokenrol san", kazao je Meklin, prenosi Gardijan.

"Rukopis i stihovi će otkriti sve što se tu ima otkriti", naveo je on.

Pisana tokom Meklinovog boravka u Njujorku i Filadelfiji, pesma "Amerikan paj" se sastoji od šest strofa koje govore o društvenim promenama koje su zahvatile Ameriku i svet tokom 1960-ih i ranih 1970-ih godina.

Originalni tekst pesme "Lajk a roling stoun (Like a Rolling Stone) prodat je prošle godine za dva miliona dolara, čime je oboren dotadašnji rekord koji je držao rukopis pesme "Dej in lajf" (A Day in Life) Džona Lenona sa 1,2 miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na aukciji rukopis pesme "American Pie"

Izvor: B92, 13.Feb.2015

Američki muzičar Don Meklin odlučio je da na aukciji ponudi originalni tekst svoje čuvene balade "American Pie"...Rukopis, ispisan i otkucan na 16 strana, sadrži beleške i delove izbačene iz konačne verzije pesme, koja je bila veliki hit 1971. i postala himna jedne epohe, da bi nekoliko decenija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.