Na antidepresivima svaki treći radnik!

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na antidepresivima svaki treći radnik!

BANJALUKA - Čak 30 odsto ispitanih radnika u RS potvrdilo je da pije antidepresive kako bi mogli da rade svoj posao, potvrdili su iz Saveza sindikata RS.

"Problemi koje radnici imaju, poput toga da ne dobiju platu, povezani su sa njihovim zdravstvenim stanjem i psihičkom stabilnošću, tako da je sve više onih koji piju antidepresive", ističu iz Saveza sindikata RS.

Komentarišući ove podatke, Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da se, kada je riječ o ovoj grani, bilježi veliki broj prekovremenih sati.

"Kažu im, na primjer, danas u pola tri da tog dana ostaju raditi do šest sati na poslu, a dijete nije izvedeno iz vrtića, nije kod kuće napravljen ručak i slično. Radnici, takođe, govore da te antidepresive piju zbog mobinga nad njima", kazao je Ružičić.

Prema njegovim riječima, vrlo često se radnicima povećava i norma nakon što ispune ono što je od njih poslodavac tražio.

"Sve su to faktori koji zabrinjavaju radnike, a pogotovo je loše opšte stanje, poput toga da svojom platom, koja je u našem sektoru za prošlu godinu iznosila 471 marku, ne mogu da izmire sve svoje obaveze", naveo je Ružičić.

Da je i sama potezala za lijekovima za umirenje, priznaje Anica Ramić, predsjednica Udruženje za pomoć osobama zlostavljanim na radnom mjestu "Stop mobbing", koja smatra da su ovi podaci Saveza sindikata RS validni, a možda je, prema njenim riječima, stvarnost još i više alarmantna.

"Da vam kažem, imate možda i više onih koji koriste antidepresive, a to ne prikazuju. Ja, kao zdravstveni radnik u Domu zdravlja, gledam i mogu tvrditi da ljudi uzimaju antidepresive da bi sebe zaštitili od stresa", kazala je Ramićeva.

Podaci Saveza sindikata RS su razljutili poslodavce, koji tvrde da je riječ o manipulaciji.

"To su manipulatori! Stvarno me pitajte šta god hoćete na svijetu, ali nemojte da komentarišem podatke Saveza sindikata RS, kojima manipulišu i radnicima i javnosti. Dajte te priče neka nekom drugom podstavljaju. Ti podaci nisu tačni i manipulatorski su", rekao je Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Inače, potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje u RS za tri godine je porasla, pokazuju i zvanični podaci koji se odnose na cijelu populaciju.

"Za sedam mjeseci prošle godine ukupno je izdato 168.588 kutija lijekova za smirenje, dok su izdate 111.702 kutije antidepresiva. U istom periodu 2011. godine ukupno je izdata 130.071 kutija lijekova za smirenje, a 86.644 kutije antidepresiva", potvrdili su ranije iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS, uz napomenu da je najpropisivaniji antidepresiv sertralin.

Psiholozi napominju da se, i kada pacijenti piju terapije koje su usmjerene na određene psihičke smetnje, paralelno radi i na otklanjanju uzroka problema. Lijekovi, objašnjavaju stručnjaci, liječe posljedicu, a ne uzrok.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Na antidepresivima svaki treći radnik!

Izvor: Cafe.ba, 10.Jan.2015

BANJALUKA - Čak 30 odsto ispitanih radnika u RS potvrdilo je da pije antidepresive kako bi mogli da rade svoj posao, potvrdili su iz Saveza sindikata RS..."Problemi koje radnici imaju, poput toga da ne dobiju platu, povezani su sa njihovim zdravstvenim stanjem i psihičkom stabilnošću, tako da je...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.