Na Starom groblju u Sremskoj Mitrovici pomen Lazaru Rašoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 16:52

Na Starom groblju u Sremskoj Mitrovici pomen Lazaru Rašoviću

Na Starom groblju u Sremskoj Mitrovici održan je parastos i pomen Lazaru Rašoviću, predsedniku opštine Sremska Mitrovica, koji je u velikom meri zaslužan za ono što je Sremska Mitrovica danas.

Lazar Rašović je svoju ljubav prema gradu na Savi dokazao ne samo kao njen prvi čovek, već i borac za nacionalno pravo naroda istakao je zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica Petar Samardžić koji je u ime Grada položio venac na grob velikana.

Dr Lazar Rašović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rođen je 1888. godine u Kučima, a postaće predsednik mitrovačke opštine 1936. godine i već krajem januara iste godine, pokrenuće inicijativu za promenu naziva ulica. Neke od njih i danas nose nazive koje su dobile pre više od osam decenija. Rašović nije samo menjao nazive ulica, već je radio i na njihovom uređenju.

On će pokrenuti inicijativu za gradnju velike klanice, svestan da je Mitrovica poljoprivredni kraj i da bi klanica mogla doneti koristi i gradu i njenim meštanima. Ipak, uvideći da je plavnjenje Save veliki problem, ti planovi su odloženi te su 1937. godine započeli radovi na izgradnji betonskog nasipa i keja u Sremskoj Mitrovici, kao i kanala Čikas. U međuvremenu, Mitrovica je dobila i klanicu, jednu od najvećih u bivšoj Jugoslaviji. U spomen na ovog velikog čoveka, na starom groblju u Sremskoj Mitrovici, Lazaru Rašoviću je održan parastos, u prisustvu građana i predstavnika lokalne samouprave.

Godine 1965. dr Lazar Rašović je preminuo u Sremskoj Mitrovici. Dve decenije kasnije, preminula je i njegova supruga Jelena. Sahranjeni su zajedno na Pravoslavnom groblju u porodičnoj grobnici Ćirića, Jeleninih roditelja. Jedan od onih koji su nemerljivo zaslužni za Mitrovicu kakvu danas imamo svakako je Lazar Rašović koji je svoju ljubav prema gradu na Savi dokazao ne samo kao njen prvi čovek, već i kao predani advokat, pravni pisac, etičar, borac za nacionalnopravo naroda koji je 1918. godine Mitrovici doneo vekovima čekanu slobodu, istakao je ovom prilikom zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica, Petar Samardžić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.