NBA: Titula ponovo u Los Anđelesu

Izvor: S media, 16.Jun.2009, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBA: Titula ponovo u Los Anđelesu

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa osvojili su svoju 15. titulu prvaka NBA lige, pošto su u gostima pobedili Orlando Medžik sa 99:86 (26:28, 30:18, 20:15, 23:25) i tako slavili sa 4:1 u finalnoj seriji.

Treneru Lejkersa ovo je 10. titula prvaka, čime je postao najtrofejniji trener u istoriji NBA lige, pretekavši tako legendarnog Reda Ojerbaha. Prva zvezda tima iz Los Andjelesa Kobi Brajant postao je šampion po četvrti put, a ovo mu je prva titula bez nekadašnjeg saigrača >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Šakila O'Nila.

Brajant je predvodio ekipu do pobede sa 30 poena, dok je Pau Gasol doprineo trijumfu sa 14 poena i 15 skokova.

- Jako je teško osvojiti titulu. Počeli smo od nule i ponovo smo došli do finala. Stvarno se osećam kao u snu - rekao je Brajant odmah posle utakmice.

Bek Lejkersa i O'Nil osvojili su početkom decenije tri uzastopne titule, ali je posle odlaska nekadašnjeg saigrača u Majami Brajant jako želeo da osvoji šampionski prsten bez pomoći dominatnog centra.

Posle treće titule. odnosi "dinamičnog dvojca" jako su se pokvarili, pošto su obojica želela da budu prvi igrači, a Džekson je tada javno stao uz O'Nila. Partnerstvo je okončano 2004. godine, kada je O'Nil otišao u Majami. Brajant je u medijima okrivljen za razlaz, a mediji su ga kritikovali da ne može da osvoji titulu sam.

Doprinos tituli dao je i španski reprezentativac Gasol, koji je prošle godine došao iz Memfisa. Odlučujući igrač četvrtog meča, veteran Derek Fišer, vratio se u Lejkerse po svoj četvrti prsten posle vremena provedenog u Juti i Golden Stejtu.

Odmah posle završetka utakmice, oglasio se i O'Nil preko sajta sa kratkim porukama "Tviter" (http://twitter.com/THE_REAL_SHAQ), čestitavši svom nekadašnjem saigraču i bivšem treneru.

- Čestitam Kobi, zaslužio si titulu. Igrao si sjajno. Uživaj, čoveče, uživaj. I znam šta sada misliš - "Šak, kakvog je ukusa moja zadnjica"... Čestitam i tebi, File Džeksone. Kada general ne paniči, ne čini to ni vojska. Sada si najveći - napisao je O'Nil.

Lejkersi su prošle godine izgubili u finalu od Bostona u šest utakmica, a u poslednjem meču poraženi su sa čak 39 poena razlike. Ove godine su u prvom krugu pobedili Jutu, u drugom su igrali sedam mečeva sa Hjustonom, da bi veliko finale izborili preko Denvera.

Orlando se vratio u finale prvi put posle 1995. godine i imao je nekoliko prilika da zabeleži još neku pobedu, ali ih je sve propustio.

Medžik je prvi meč izgubio sa 25 poena razlike, a u drugoj je novajlija Kortni Li promašio polaganje u poslednjim sekundama utakmice. U četvrtom meču, Dvajt Hauard promašio je oba bacanja 11 sekundi pre kraja, omogućivši Fišeru da trojkom izbori produžetak.

Hauard ima nadimak "Supermen", ali u današnjoj utakmici uopšte nije došao do izražaja i meč je završio sa 11 poena. Najefikasniji u Orlandu bio je Rašard Luis sa 18 poena. Orlando je u prvom kolu pobedio Filadelfiju, a onda je bio bolji od branioca titule Bostona, da bi finalu konferencije pobedio favorizovani Klivlend....

Vest u celini možete pročitati na sajtu Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.