Može li Lalatović da trgne svoje zvezde?

Izvor: Mondo, 06.Okt.2014, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Lalatović da trgne svoje zvezde?

Darko Lazović, Nejc Pečnik, Miloš Bosančić i Aleksandar Katai igraju daleko ispod očekivanja, a trener Nenad Lalatović ima manje od dve nedelje da ih probudi ne bi li Zvezda ostala u šampionskoj trci sa Partizanom i Vojvodinom.

Bez poraza su fudbaleri Crvene zvezde u prvih osam mečeva Jelen Superlige, uz odličnu gol-razliku 12:2, ali i pored toga zaostaju za Partizanom i Vojvodinom.

Dva remija, sa Napretkom u Kruševcu (0:0) i još iznenađujući sa Voždovcem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na "Marakani" (2:2), pokazali su da crveno-beli ne funkcionišu kao što bi želeli i da će se 18. oktobra na stadionu Partizana ekipa Nenada Lalatovića naći na ogromnom ispitu. Moguće i prekretnici sezone, jer bi u slučaju da pobede, crno-beli pobegli na "plus četiri", uz meč manje (protiv OFK Beograda).

Veliki problem u igri Crvene zvezde primetan je od odlaska kapitena Nenada Milijaša (posle trećeg kola) i čini se da je upravo ta pozicija, takozvanog plejmejkera, najveći nedostatak tima. Ali, krenimo redom...

Foto: crvenazvezdafk.com

Mladi golman Predrag Rajković delovao je perfektno do minule nedelje kada je savladan prvi put ove sezone, i to dva puta, ali ne svojom krivicom već zbog grešaka zadnje linije tima.

Defanzivci su, takođe, bili na visini zadatka po učinku, ali je povremeno bio primetan nedostatak sigurnosti. Posebno na bekovskim pozicijama, na kojima deluju Nikola Mijailović i Marko Petković. Kapitenu se događalo da zbog nedostatka koncentracije ili kondicije "ispadne" u odbrani, dok je najveći minus Marka Petkovića to što je u većini slučajeva bezopasan u napadačkim akcijama. U nedelju su i mladi Darko Lazić i iskusni Savo Pavićević mogli bolje da reaguju kod primljenih golova, ali su njih dvojica do utakmice sa Voždovcem bili među boljim igračima Crvene zvezde ove sezone.

Među bolje bi mogao da se svrsta i Aleksandar Kovačević, zadnji vezni koji neumorno trči po terenu i "kvari" igru rivala. Dok je Milijaš bio tu da "povuče" napad, Kovačeviću je bilo mnogo lakše, ali kako u timu više nema igrača spremnog da preuzme odgovornost i organizuje napad, tako je sve češće njegova uloga da prima loptu od defanzivaca i šalje je napred, što po poziciji koju igra i ne bi trebalo često da radi. Očekivalo se da će mu posao olakšati Miloš Bosančić kada fizički bude potpuno spreman za ceo meč, međutim, za sada, slaba je vajda od zvučnog pojačanja.

Foto: MN Press

Bosančićev ulazak u formu najavljivan je za četvrto kolo, a u odigranih osam najviše što je pokazao bila je prečka iz slobodnog udarca u finišu meča u Kruševcu. Primetno je da 26-godišnji vezista ima ogromnu želju da se dokaže navijačima i pokaže onima koji su bili protiv njegovog dolaska da su pogrešili, ali moraće mnogo više da pokaže da bi razuverio kritičare. Slično je sa Aleksandrom Kataijem, koji je takođe došao fizički nespreman, pa trenutno minutažu dobija uglavnom u finišima utakmica. Do sada, nije pokazao išta vredno pomena...

Mnogo manje "zvučan" bio je dolazak Daniela Avramovskog, ali je mladi reprezentativac Makedonije na terenu "pričao" mnogo više od iskusnijih saigrača. Problem sa njim je često odsustvo zbog povreda ili bolesti...

Foto: FK Crvena zvezda

Oni od kojih se, ipak, najviše očekivalo, zapravo su najviše razočarali – Darko Lazović, Nejc Pečnik i Vukan Savićević. Levo i desno krilo igraju daleko ispod svojih mogućnosti i ispod očekivanja, dok je mladi centralni vezista slabim partijama propustio priliku da iskoristi dugo čekanu šansu, zbog čega je i ispao iz tima.

Pečnikov ostanak u klubu predstavljen je maltene kao dolazak "pojačanja bombe", međutim, Slovenac ne igra ni približno nivou od prošle sezone, kada je uz Dragana Mrđu i Nenada Milijaša bio najbolji igrač šampionskog tima.

Lazović je ispoljio istu boljku kao i ranijih godina. Dobar je kada je to najmanje bitno. Dok je Milijaš bio tu, na početku sezone, pružao je solidne partije, ali kada je kapiten otišao i kada se očekivalo da preuzme vodeću ulogu u timu, njega nema. Povremeno svojim karakterističnim prodorima po desnoj strani podseti koliko zapravo može, ali nema ga u trenucima kada je najpotrebniji. U finišu utakmica, na primer, kada treba "prelomiti" rezultat.

Svi znaju da je Lazoviću letos još jednom propao "već viđen" inostrani angažman, ali to ne bi smelo u tolikoj meri da se odrazi na igru jednog profesionalca. Šta više, sam je govorio da se posle neuspelog transfera u belgijski Standard potpuno okreće obavezama u Crvenoj zvezdi.

Foto: MN Press

Za razliku od pomenutih novajlija i starosedelaca, od igrača iz veznog reda u dosadašnjim mečevima, uz Kovačevića, raspoložen za igru bio je jedino još Nenad Gavrić. Novajlija iz kruševačkog Napretka postigao je dva gola u poslednje dve utakmice, ali je i pre toga ulazio u šanse, bio rastrčan i aktivno učestvovao u napadima svog tima, što se teško može reći za neke od njegovih saigrača.

Kada se radi o napadačima, Đorđe Rakić i Đorđe Despotović ne uspevaju da nadomeste odlaske Abiole Daude i Dragana Mrđe. Na to sigurno utiču i taktika sa jednim napadačem u timu i nedovoljno aktivan vezni red, ali i jedan i drugi ulazili su u šanse koje su morali da pretvore u golove, a to nisu učinili. Zato je Rakić na četiri postignuta gola, a Despotović na jednom (u Kupu).

Najavljivano je iz Crvene zvezde da će ove sezone bitnu ulogu imati klinci ponikli na "Marakani", ali Luka Jović, Mihailo Ristić i Marko Grujić još nisu uspeli da se nametnu za uloge startera, mada, kada god su na terenu nešto se dešava oko njih i ako se ovako nastavi, mogao bi Lalatović uskoro da ih u potpunosti "baci u vatru". Istina, Jović je imao priliku da igra nešto više, ali ne na "prirodnoj" poziciji centarfora, već kao krilo, na kojoj se nije najbolje snašao.

Foto: MN Press

Možda baš neko od perspektivnih igrača iz Zvezdine škole bude Lalatovićevo iznenađenje za "večitog rivala" 18. oktobra u utakmici u kojoj je crveno-belima neophodna pobeda.

Problem će biti to što trener crveno-belih tokom pauze neće moći da računa na čak devetoricu fudbalera, uglavnom igrača mlađih reprezentativnih selekcija, tako da je realnije očekivati da Lalatović pokuša da probudi zvezde svog tima – Lazovića, Pečnika, Bosančića i Kataija.

Da bi u tome uspeo, potrebno je da bivši kapiten Crvene zvezde igračima prenese makar delić motivacije koju će sam sigurno imati u ogromnim količinama.

Jer, čini se da je to ono što ove sezone najviše nedostaje u igri Crvene zvezde - motivacija najboljih igrača.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.