Izvor: MozzartSport.com, 16.Jun.2020, 21:40

Morate da prođete kroz pakao da biste sleteli u raj

Arminija Bilefeld tokom protekle decenije u nekoliko navrata bila nadomak bankrota, ali večeras slavi promociju i svoje 18. učešće u Bundesligi

Nakon 11 godina krize, čekanja i izuzetno teškog perioda, Bilefeld se raduje povratku u Bundesligu! Arminija je prošla kroz pakao i sada je sletela u raj. Zahvaljujući novim kiksevima Hamburgera i Hajdenhajma, ekipa Uvea Nojhausa obezbedila je promociju u elitni rang takmičenja nemačkog fudbala. Može se reći da se pred >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << početak sezone tome niko nije nadao. Pa verovatno ni u samom Bilefeldu, pošto Arminija pred početak ove sezone nije svrstavana među glavne favorite za promociju. Tu su pre svega bili Hamburger, Štutgart, pa i Hanover. Ime kluba iz Severne Rajna Vestfalije se fudbalskim analitičarima nije provlačilo čak ni kroz zube.

Radost igrača Arminije nakon jučerašnjeg ubedljivog slavlja nad Dinamo Drezdenom (4:0), u kojem se nije marilo za fizičku distancu, niti medicinske protokole, jasno je pokazivalo da je Nojhausov tim odradio najveći deo posla kada je u pitanju plasman u Bundesligu. Kao da se naslućivalo da današnji favoriti neće biti u stanju da opravdaju taj epitet. Na kraju, sve je bilo zasluženo. Od onog trenutka kada je Arminija preuzela vođstvo na tabeli u ovoj sezoni, više ga nije ispuštala. Zahvaljujući lošim rezultatima Hamburgera i Štutgarta sebi je mogla da dozvoli da prođe kroz dve prilično ozbiljne rezultatske krize. Prvo u decenmbru prošle godine, kada je dobila jednu od četiri utakmice do kraja godine, a poto i ovu poslednju od nastavka sezone, kada je zabeležila pet remija i samo jednu pobedu. Jednostavno, ostali kandidati za promociju su bili toliko nemoćni da se pitanje prvog mesta praktično nijednom nije dovodilo u pitanje.

Arminija će igrati svoju 18. sezonu u Bundesligi, iako tamošnji mediji njeno predstojeće učešće u elitnom rangu opisuju i upoređuju sa amaterskim glumcima koji se spremaju da zaigraju u Holivudu. Opravdanje toj pomalo potcenjivačkoj tvrdnji nalazi se u činjenici da Samir Arabi nikada nije bio sportski direktor u Bundesligi, da Uve Nojhaus sa svojih 60 godina nikada nije radio u najvišem rangu nemačkog fudbala, da golman Stefan Ortega nikada nije stajao na golu jednog bundesligaša, da sjajni Fabijan Klos nikada nije postigao pogodak u Bundesligi, a da Andreas Foglzamer tokom svoje karijere nije bio u prilici da zaigra u navali nekog tima u eliti. Moglo bi da se pojasni i na još jedan način: od ukupno 11 igrača koji su u ponedeljak uveče počeli utakmicu protiv Dinamo Drezdena čak desetorica nisu odigrala nijedan munut u Bundesligi. Jedino je malo poznati Marcel Hartel igrao osam mečeva u Bundesu za Keln.

NEKOLIKO PUTA PRED BANKROTOM ZA OVIH 11 GODINA

Klub iz Bilefelda je ove godine bio jači nego što su mnogi predviđali. Ogromne zasluge za to idu na adresu trenera Nojhausa koji je ovom timu doneo taktičku i tehničku ozbiljnost. To se najbolje ogleda kroz tabelu koja kaže da je Arminija na dosadašnjoj 31 utakmici u Cvajti doživela samo dva poraza, a da je u potpunosti nadigrana samo od Sankt Paulija (0:3) pred kraj prošle godine. Ekipa je bila znatno konstantnija od Hamurgera i Štutgarta, što je na kraju bilo ključno kada je došao trenutak za podvlačenje crte.

Nakon što je ispala iz Bundeslige pre 11 godina Arminija je bila devastirana, praktično uništena. Fudbalski pad ispraćen je velikim finansijskim dugom, koji je ekipu iz Bilefelda u nekoliko navrata doveo gotovo do bankrota. Sa problemima je završeno pre dve godine, kada je Arminija podpomognuta od strane grupe regionalnih komanija Bündnis Ostwestfalen, čime je obezbeđeno nesmetano funkcionisanje, kao i budućnost kluba. Sve je krunisano ukupno osmom promocijom u istoriji kluba, čime je recimo izjednačen rezultat Nirnberga, što je svakako za ponos njegovih navijača.

Danas je zvanično završeno sa jednom od najmračnijih era u istoriji kluba. U proteklih 11 godina Arminija osam puta igrala u drugoj i tri sezone u trećoj ligi. Najdramatičnije je bilo u sezoni 2011/2012. kada je Arminija završila na 13. mestu u trećem rangu takmičenja. Teško je bilo i na kraju sezone 2013/2014. godine koja je završena povratkom u treću ligu. Tada je u prvom meču plej-auta savladan Darmštat u gostima sa 3:1, ali je u revanšu u Bilefeldu bilo 2:4. Gosti su do četvrtog gola došli u drugom minutu nadoknade golom Eltona da Koste, a samo minut kasnije Arne Fajk je pogodio statitu i tako se Arminiji ponovo srušio čitav svet.

Na kraju jučerašnje utakmice sa Drezdenom tadašnji i sadašnji golman Arminije Stefan Ortega rekao je kako se u četvrtak (18. jun) zatvara krug utakmicom sa upravo Darmštatom. Da se nisu poklopili večerašnji rezultati najverovatnije bi upravo taj meč bio rezervisan za promociju u elitni rang takmičenja. Ovako biće to prilika za uživanje i opuštanje Nojhausovog tima. Interesantno, u timu koji je ispao iz druge lige 2014. godine protiv Darmštata, pored Ortege, bio je i iskusni golgeter Fabijan Klos, koji već devet godina nosi dres ovog kluba.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.