Mitar za MONDO: Od kad imam sina, nisam isključen

Izvor: Mondo, 12.Jun.2018, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitar za MONDO: Od kad imam sina, nisam isključen

Aleksandar Mitrović, jedan od najjačih aduta Srbije na Mundijalu, u našoj rubrici Azbuka: "Anderleht mi je pomogao da postanem čovek". "Jokanović je srpski Gvardiola". "Žao mi je što Mihajlović nije ostao duže selektor". Pročitajte sve!

"Davao sam golove jer nisam mnogo razmišljao. Ispoštujem prvu ideju i šutnem" - Savo Milošević.

...

Slaviša Jokanović nije dobio samo borbu za ulazak u Premijer ligu. Dobio je i bitku sa Krejgom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Klajnom. Daleko od toga da je to bio ravnopravan duel. Na jednoj strani naučna metoda koja sve više uzima maha u engleskom fudbalu. A na drugoj, isključivo humana komponenta.

Nadaleko čuveni specijalista za algoritme otišao je sa Krejven kotidža u trenutku kada je srpski stručnjak doveo Aleksandra Mitrovića. Slepo verujući brojkama i statistici, bio je ubeđen da Fulam sa robusnim Smederevcem u špicu nema šta da traži u Čempionšipu.

Epilog ste videli na Vembliju. Pardon, čuli ste ga iz 40.000 grla. "Mitro's on fire! Mitro's on fire! Mitro's on fire, your defence is terrified!".

Gospodo naučnici, fudbal pripada ljudima. I shvatite već jednom, prokleto je jednostavna igra. Lopta ide i kruži dok je centarfor ne smesti u mrežu. U trenutku egzekucije, nema filozofije. Što na um, to na GOL! Iz Savinih usta, u Mitrove uši.

Pridružite se u čitanju Azbuke Aleksandra Mitrovića!

...

A kao Anderleht - "Odskočna daska ka Ostrvu. Klub koji mi je pomogao da postanem čovek. Naučili su me osnovnim principima profesionalizma. Proveo sam dve sjajne godine u Briselu, gradu za koji me vežu izuzetno lepe uspomene. Od gola u Superkupu protiv Lokerena, preko nezaboravnih utakmica protiv Arsenala i Dortmunda u Ligi šampiona kada sam se takođe upisao u strelce, do trofeja za najboljeg golgetera belgijskog prvenstva. Išao sam da ih posetim pre par meseci i po dočeku koji su mi priredili shvatio sam da ni oni nisu zaboravili sve te divne momente".

B kao Benitez - "Ne znam da li je promenio mišljenje o meni za ovih šest meseci, a iskreno i ne zanima me. Dok sam davao golove u Čempionšipu, nisam razmišljao o osveti, niti sam se bilo kome dokazivao. Ja znam koliko vredim i trudim se na svakoj utakmici da svojim učinkom doprinesem uspehu tima za koji igram. Svejedno da li je reč o Njukaslu ili o Fulamu. Svuda sam davao maksimum i tako će biti i ubuduće. Benitez je trener i on se pita oko sastava tima. Jednostavno, nije me video u svojoj koncepciji i nemam šta da mu zamerim. Posvetio sam se drugom klubu, radio sam svoj posao i epilog ste videli na Vembliju protiv Aston Vile".

V kao Valeta - "Prvi gol u seniorskom timu Partizana. Ušao sam sa klupe umesto Stefana Šćepovića i dvadesetak minuta pre kraja postavio konačan rezultat. Aksentijević je šutirao, odbila se od stative i nije mi bilo teško da je ubacim u mrežu. Eto, dok pucneš prstima, prođe šest godina. A kao da je bilo juče. Mojoj porodici je to jedan od najdražih trenutaka u životu. Sećam se i prvog pogotka u Superligi Srbije, protiv Jagodine, samo tri dana nakon što sam pogodio mrežu Tromza u plej-ofu za Ligu Evrope".

G kao GOOOL - "Recimo onaj u Kardifu, jedan od ključnih na putu ka Rusiji. Potrčao sam Krstajiću u zagrljaj jer je pre utakmice predosetio da ću se baš ja upisati u strelce. Voleo bih da se i sada oglasi. Čekam ga da mi nasluti gol protiv Kostarike".

D kao Derbi - "Nisam ih odigrao mnogo, ali i ta dva ostaju u sećanju za ceo život. Uprkos porazu od 3:2, pamtiću taj gol kao jedan od najbitnijih u karijeri. Nisam se ni nadao da ću igrati. Drmala me trema kao nikada pre i posle toga. Bukvalno sam se tresao, nisam znao šta da radim, noć pred utakmicu jedva sam zaspao u karantinu. Vermezović je doneo odluku da me stavi u startnu postavu i ja sam mu se odužio golom već posle devet minuta igre. Kad me tada šlog nije strefio, neće nikad".

Đ kao Đaka - "Igra u jednom od najjačih engleskih klubova i sasvim je logično da bude najveća opasnost po nas u Kalinjingradu. Švajcarce, pre svega, krasi kolektivni duh. Nema tu neke zvezde, kompaktni su, igraju čvrsto i vrlo su organizovani. Očekujem sličnu utakmicu kao protiv Austrije oba puta u kvalifikacijama. Izjednačenu, tvrdu i neizvesnu do poslednjeg minuta".

E kao Etihad - "Nisam mogao da odaberem bolje mesto i glamurozniji klub protiv kojeg ću da ubeležim prvenac u Premijer ligi. Vajnaldum je centrirao desnom spoljnom, ja sam u padu glavom zahvatio loptu i savladao Harta. Početak kao iz snova, vođstvo od 1:0, a onda potop. Bolje da ih nisam naljutio. Aguero je u razmaku od 20 minuta dao pet golova (!?) i doživeli smo debakl".

Ž kao Žal - "Zakoni tržišta su takvi, odlazimo rano u inostranstvo i zaista mi je žao što nisam imao priliku da se više puta sastanem sa Zvezdom u Večitom derbiju. Gol sam im dao u porazu od 3:2, nisam se upisao u pobedi od 1:0 i voleo bih da sam mogao još koji put da obradujem navijače Partizana u utakmici koja svima nama toliko znači. Ko zna, jednog dana...".

Foto: MN Press

Z kao Zavičaj - "Kad god mogu, skoknem do Smedereva. Samo sam tamo miran i spokojan. Skuvam kafu, sednem u dvorište ispred kuće, gledam u nebo, ćutim i uživam. To nema cenu i ne može da se poredi ni sa jednim drugim osećajem. Nažalost, malo je vremena za te retke trenutke životne bonace".

I kao Istorija - "Uči nas da uz malu dozu sreće snovi postaju java. Imamo kvalitet za drugi krug na Svetskom prvenstvu, ali moramo da budemo skromni i da idemo korak po korak. Pobeda protiv Kostarike otvara vrata osmine finala. Primarni zadatak mora da bude izlazak iz grupe, a ukoliko dočekamo nokaut fazu, sve je moguće".

SVE O MUNDIJALU u RUSIJI

J kao Jokan - "Slave je 'srpski Gvardiola'. Poseduje fantastičan smisao za igru i na svakom treningu naučim nešto novo. Ume da izvuče maksimum iz ekipe i prosto nas gura ka pobedi. Ponekad deluje ozbiljno i narogušeno, ali je u suštini dobra duša. Ne znam da li ste primetili njegovu reakciju kada je sudija odsvirao kraj sa Aston Vilom. Pokušao je da ostane miran i to je trajalo nekoliko sekundi. Onda je eksplodirao, jasno se videlo da u njemu gori i da je mogao, iskočio bi preko Vemblija od sreće. Neverovatna harizma. To je 'ono nešto' što ga odvaja od običnih trenera. Nije mala stvar povezati 23 utakmice bez poraza u Čempionšipu. Toj trenerskoj lucidnosti dodajte onaj poznati novosadski šmek i eto vam stručnjaka 'trećeg doba'".

"Jokan izvukao najbolje od mene, ostaje mi se!" Foto: MONDO/P. Vujić

K kao Kriminalac ili Kik-bokser - "Tata je jednom prilikom u šali rekao da bih verovatno krenuo stranputicom da se nisam posvetio fudbalu. Zaista sam kao mali bio veoma nestašan. Nisam pravio bog zna kakve gluposti, ali sam uvek morao da budem u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. I onda, bilo ko da nešto zabrlja, ko je kriv - naravno Mitar. Kasnije je taj višak adrenalina umeo da se prenese i na teren. Otac je ponekad bio strog, ali me nikada nije tukao. Možda sam dva, tri puta dobio one ćuške kao deo vaspitne mere i to je sve. Doduše, ne sumnjam da bi me pošteno išamarao da sam zaista postao kriminalac".

L kao Luka - "Sin je potpuno povukao moj karakter. Pun je adrenalina i pokušava na razne načine da izbaci taj višak energije iz sebe. Ne drži ga mesto, stalno nešto čačka, nestašan je i nemiran. Kažu, pljunuti otac. Kako reaguje kada tata dobije crveni karton? Ne znam, od kako se rodio nijednom nisam isključen. Drago mi je da voli fudbal, gleda prenos svake moje utakmice".

LJ kao Ljubav - "U Kristinu sam se zaljubio na prvi pogled. Imao sam sreću da brzo pronađem srodnu dušu, što je jako bitan faktor u životu profesionalnog sportiste. Funkcionišemo fenomenalno. Nisam se ja zaljubio samo taj dan kad sam je sreo, ja sam zaljubljen i dan danas i ljubomorno čuvam tu emociju prema svojoj ženi".

M kao Marijanpolj - "Zlato sa omladincima! To malo mesto u Litvaniji će ostati zauvek u našim srcima. Probili smo led i najavili neslućene domete jedne sjajne generacije. Niko na nas nije ozbiljno računao, a vratili smo se kao evropski prvaci. Oni su kasnije potvrdili klasu na Novom Zelandu i popeli se na svetski tron. Uživao sam gledajući kako ruše prepreke jednu za drugom i grabe ka neslućenim visinama".

Foto: MN Press

N kao Navas - "Pokazao je i u Kijevu (finale Lige šampiona) da je reč o golmanu vrhunske klase. Svakako je jedan od najboljih na svetu u poslednjih nekoliko godina. Nadam se da mu u Samari nećemo dati priliku da zablista u punom sjaju. Ako mi budemo napadali i stvarali šanse, Kostorakancima neće pomoći ni bolji golman od Kejlora".

Nj kao Njukasl - "Trenutno sam 100 odsto posvećen Srbiji i ne razmišljam o narednoj sezoni. Doživeo sam 'Mitro's on fire' u grotlu Londona, nisam mogao da sakrijem emocije i Fulam će zauvek ostati u mom srcu. Čuo sam da gazda Kan kupuje Vembli, posao je blizu realizacije i čeka se samo zvanična verifikacija. Zavisi od mnogo faktora gde ću nastaviti karijeru, imam potpuno poverenje u ljude koji vode računa o mojim interesima".

"Mitrović me podseća na Širera"

O kao Oko sokolovo - "Sviđa mi se ideja sa video tehnologijom, iako se u Engleskoj koristi samo na utakmicama u kupu. Svedoci smo velikih grešaka sudija koje su drastično uticale na rezultat i izazivale revolt kod oštećenih ekipa. Za sve nas je to jedno novo iskustvo i nadam se da će u Rusiji doprineti regularnosti prvenstva".

P kao Pevci - "U prvoj utakmici gol i asistencija u 90. minutu za pobedu od 2:1, u drugoj opet gol i asistencija za ubedljivih 5:1. Ne mogu da kažem da mi Totenhem leži, ali tako se namestilo. Oni su jedna od najkvalitetnijih ekipa u Premijer ligi i svakako da mi imponuje što protiv njih imam pozitivan skor. Jedina mrlja je taj crveni karton u poslednjem kolu pretprošle sezone na Sent Džejms Parku".

R kao Rafal - "Bilo je važno da pobedimo Boliviju i vratimo raspoloženje posle poraza od Čilea. Nisam se istrošio, ima tu municije i za Kostariku, ne brinite. Raduje me podatak da smo sve opasniji iz prekida. Svaki Ljajin korner ili nabačena lopta Kolarova iz slobodnog udarca predstavljaju potencijalnu opasnost po gol protivnika".

S kao Sergej (Milinković-Savić) - "Da sam na mestu čelnika Juventusa, dao bih i više od 100 miliona za njega. Imajući u vidu cene igrača na fudbalskom tržištu, Sergej vredi pravo bogatstvo. Dokazao se u veoma jakoj ligi, bio je najkorisniji igrač Lacija i to u sezoni u kojoj su Rimljani bili hit šampionata. Imao je konstantnu formu i ne čudi me što se slavni evropski klubovi otimaju o njega. Očekujem da bljesne i u Rusiji i da nas povuče ka osmini finala. Ipak, svesni smo da Sergej nije svemoćan. Ne može da predribla celu protivničku odbranu i da se ušeta u gol. Dakle, moramo da mu pomognemo da kroz timsku igru ispolji sve svoje kvalitete".

T kao Tast - "Igrao je takođe na poziciji špica i imamo mnogo zajedničkih tima. Dugo se već bavi trenerskim poslom i ovu sezonu je završio na klupi Metalca. Kada se vidimo non-stop pričamo o fudbalu. Janja (Aleksandar Janjić, prim.aut) je izuzetno posvećen poslu, često zove, raspituje se, pokušava da dopuni znanje, eventualno da koriguje neke svoje stavove. Najviše se interesuje za metode rada Rafe Beniteza. Zanima ga kako Španac dozira treninge, šta radi u mini-ciklusu, kako

gradi odnos sa igračima, kakav je van stadiona".

Foto: MN Press Aleksandar Janjić - Mitrov tast

Ć kao Ćurčić - "Debi u mladoj reprezentaciji Srbije. Dao mi je šansu protiv Holandije i Bugarske i ja sam mu se već na toj drugoj odužio sa dva gola. Brzo sam prekomandovan u A tim, tako da sam zabeležio svega četiri nastupa za selekciju do 21 godine".

F kao Fulam - "Sudbina. Momenat kada sam stavio paraf u poslednjim sekundama prelaznog roka pamtiću do kraja života. Da mi je neko tada rekao da će to biti potez karijere mislio bih da se šali sa

mnom. Svi su me od prvog dana prihvatili kao člana porodice. Bilo je kratko, ali slatko. Ma, preslatko. Gruja (Marko Grujić iz Kardifa) nas je malo poremetio i poslao nas u plej-of, ali imali smo snage i kvaliteta da izguramo do kraja i stavimo šlag na jednu predivnu tortu. Jako je bitno da sa osmehom dolaziš na okupljanje reprezentacije, a možete i sami da zaključite koliko sam raspoloženiji u odnosu na neki prethodni period".

"Mitar": Snapchat poruka za Jokana i "seen"!

H kao Hrvatska - "Veliki trenutak u mojoj karijeri. Tek treća utakmica u dresu A tima i odmah gol. I to protiv ljutog rivala na punom stadionu Zvezde. Šteta što nismo pobedili jer smo zaista bili bolji u tih 90 minuta. Sa Sinišom se dugo nisam čuo, izgubili smo kontakt od kako je otišao za Italiju. On je pravi gospodin. Mnogo zna fudbala, vrhunski je pedagog i žao mi je što nije ostao duže na kormilu reprezentacije. Napravio je atmosferu i formirao ekipu koja je imala potencijal da zablista na velikoj sceni. Bilo je mnogo lepih trenutaka u tih godinu i po dana. Zbog nastupa za mladu reprezentaciju nisam bio onog dana u Užicu kada je igračima saopštio odluku da nije više selektor. Čuo sam kasnije da su mnogi plakali u svlačionici".

C kao Crveni karton - "Zla kob. Eto, taj protiv Totenhema. Pa jedan i protiv Arsenala. U Belgiji sam dva puta isključen protiv Briža, jednom u poslednjim trenucima meča, a jednom već posle tridesetak minuta igre. Sećam se i onog u dresu omladinske reprezentacije Srbije. Ne znam šta da kažem. Temperament, šta drugo. Srećom, smirio sam se, bolje kontrolišem emocije, više mislim na teren i na gol nego na protivnika i sudije. I to daje rezultate".

Foto: MN Press

Dž kao Džejms - "Lebron je čudo od igrača. Čovek bukvalno sam igra, ne treba mu niko na parketu. Prosto sam zaluđen NBA ligom. Posle meča na Vembliju, žurio sam da uhvatim let koji stiže na vreme u Beograd kako bih ispratio prenos iz Bostona. Navijam za Kavse i bio sam siguran da će i ove sezone osvojiti prsten. Na Soniju igram isključivo košarku. Fudbal me ne zanima. Retko ga gledam i na televiziji, a kamoli da ga igram na video igrici. Pogledam ponekad Partizan i to je sve".

Š kao Šaćiri - "Gest sa zastavom Kosova na kopački nisam shvatio kao provokaciju. To je njegova stvar i ne treba da me interesuje. Nešto drugo mi je čudno. Svi se oni razmeću tom zastavom, a onda odbiju poziv da igraju za njihovu reprezentaciju. To dovoljno govori o njima. Ako već toliko vole Kosovo, zašto brane boje drugih zemalja? Za Šaćirija znam da je van terena dobar momak i suguran sam da će tokom meča sve proteći u duhu fer-pleja. U svakom slučaju, njihovo je da obuju te kopačke i da se slikaju, naše je da odigramo što bolje umemo i da ginemo u svakom duelu kao da nam je poslednji u karijeri".

Foto: MONDO/P. Vujić

Drugim rečima, njihovo je da obuju kopačke, naše je da im ih izujemo.

-----------------------------------------------

SVE KOLUMNE i INTERVJUI NEBOJŠE PETROVIĆA

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.