Mirno spavaj nano, sve je zaključano

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 09:57

Mirno spavaj nano, sve je zaključano

Ministar odbrane Aleksa Avramović i njegova desna ruka Ognjen Dobrić u petak su ugasili Šeja Gildžus-Aleksendra, do polufinala najboljeg igrača turnira.

"Mirno spavaj nano, sve je zaključano", odzvanjao je hit Zorice Mirković posle plasmana Srbije u finale Svetskog prvenstva.

Ognjen Dobrić počeo je kao glavni defanzivac na Šeju i dao je primer kako bi trebalo čuvati košarkaša koji je prošle sezone beležio 31.4 poena, uz neverovatnih 51 odsto šuta iz igre.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na Svetskom prvenstvu je bio na proseku od 25, a protiv Srbije u prvoj četvrtini nije postigao koš - nula poena. Dobrić mu je bio u dresu čitavo vreme, maksimalno fokusiran na loptu i igrača.

U drugoj četvrtini red je bio na Aleksu Avramovića, ministra srpske odbrane na Mundobasketu. Recept je bio isti, usmeravati ga u slabiju stranu, iako realno to kod njega ne postoji, mada je srpska odbrana pokazala drugačije.

Prvi koš iz igre postigao je tek u 15. minutu utakmice, a na poluvremenu je imao samo jedan koš iz igre, uz tri pogođena slobodna bacanja.

Da bi se zaustavio takav košarkaš, nije dovoljna samo odbrana jedan na jedan, ceo tim mora da diše isto, a to je slučaj sa Srbijom tokom čitavog turnira, uz mali izuzetak protiv Italije.

Tako je, na primer, Marko Gudurić veoma potcenjen defanzivac. Vodio je borbe sa Bruksom, Vokerom, Beretom i potpuno ih je nadigrao. Dejan Davidovac i Vanja Marinković takođe.

O Stefanu Joviću i njegovom košarkaškom IQ-u ne treba trošiti reči, kao o Bogdanu, Milutinovu, a i mladi N. Jović bio je veoma aktivan na strani pomoći.

Ekipe Svetislava Pešića u prošlosti su odbranom lomile rivala, a tako je i na ovom turniru. Protiv Litvanije i Kanade to smo najbolje mogli da vidimo, ta energija, želja, strast sa kojom igraju reprezentativci Srbije, na oba kraja terena, to je neprocenjivo.

Vratimo se na kratko na Avramovića i Dobrića, tihe junake pobede protiv Kanade. Zaključali su najboljeg igrača, a imali su i važne uloge u napadu.

Pogotovo Dobrić u trećoj četvrtini u kojoj je Srbija obila nalet Kanade. Postigao je šest poena za dva minuta u trenucima kada je bila rezultatska klackalica, između sedam i devet poena prednosti.

Vratićemo se na Avramovića, ali kada smo već kod treće četvrtine, role Gudurića i Marinkovića. Marko je pogodio trojku iz koraka unazad, te je razlika otišla sa +9 na +12, dok je Vanja u poslednjim trenucima deonice pogodio trojku da prednost bude tih dvanaest poena pred 4/4.

Sada Avramović, prvi napad poslednjeg kvartala i odmah krađa, direktno iz ruku Šeja Gildžus-Aleksendra. Lagano polaganje u kontri za +14.

Tada se utakmica lomila, a trojka Gudurića za +17 najavila je pobedu Srbije (80:63). Do kraja je sve išlo po loju, Orlovi su održavali prednost, priključio se i Bogdanović i ostvaren je ogroman uspeh.

Svako je imao svoju četvrtinu, napadački gledano Bogdan je povukao na početku, pratili su ga Dobrić i Milutinov, a potom je bilo vreme za Avramovića i Gudurića.

Uz sve to odbrana je funkcionisala kao sat i na kraju je napravljen neverovatan uspeh.

Mora da se spomene postava koja ulazi sa klupe, iako se iz teksta očigledno vidi koliko igra Orlova ne odstupa kada izađu nosioci, štaviše, podigne se i na viši nivo.

Posao nije gotov, ostao je još jedan korak, jedan stepenik, momci, srećno u nedelju.

Srbija za titulu šampiona sveta igra protiv Nemačke u 14.40.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.