Migrantska kriza - odgovor institucija u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Migrantska kriza - odgovor institucija" u Somboru

U Somboru se održava dvodnevna međunarodna konferencija "Migrantska kriza - odgovor institucija" koju organizuje Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman i Hanns Seidel Fondacija. Ovom prilikom je istaknuto da je Srbija dala snažan doprinos na najvišim standardima u rešavanju problema migranta.

Konferencija će u daljem radu dati odgovore na pitanja na koji način su lokalne, pokrajinske i republičke institucije odgovarale na izazove migrantske krize, a govoriće predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << policije, pravosuđa, vojske, Komesarijata za izbeglice i migracije, centara za socijalni rad, prosvete, kao i predstavnici domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva – Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nemačke i Makedonije.

Nadležne institucije u Srbiji dale su maksimalan doprinos i podršku u rešavanju problema migranata i migrantske krize. Izbeglice koje su se, na ruti prema zemljama Evropske unije, zadržale u našoj zemlji nisu imale ugroženo ljudsko dostojanstvo, njihova deca ostvarila su pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i tretirana su u skladu sa svim ljudskim pravima, ocenio je Pokrajinski zaštitnik građana.

"U ovom trenutku pokrajinske institucije zaista su na pravi način zajedno sa svim drugim učesnicima u postupku zbrinjavanja vodile računa da taj postupak zbrinajvanja migranata bude na najvišim standardima zasnovan", kaže prof. dr Zoran S. Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana, ombudsman.

Izazovi migrantske krize mogu da se savladaju zajedničkim delovanjem svih zemalja Evrope koje se nalaze na migrantskoj ruti, ocenili su predstavnici Hans Sidel Fondacije.

"Naš zadatak je da podržimo Republiku Srbiju u procesu tranzicije, transformacije i na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji", kaže Luc Kober, direktor Kancelarije Hanns Sidel Fondacije za Srbiju i Crnu Goru.

I ako je nemoguće utvrditi do kada će migrantska kriza trajati, najvažnija je saradnja svih institucija koje učestvuju u procesu rešavanja njihovih problema.

"Mi smo nadleni za kontrolu i boravak stranaca i njihovo kretanje, a samim tim i regularne migrante. Ministarstvo unutrašnjih poslova u svakom slučaju je adekvatno odgovorilo na sva pitanja vezana za migrantsku krizu", kaže Saša Dmitrašinović, načelnik Policijske Uprave Sombor.

"Mislim da je Srbija pokazala na svom primeru da se prava migranata kao ljudi i humanih bića poštuju u uslovima u kojima je to u Srbiji moguće, u skladu sa svim resursima sa kojima raspolažemo", kaže Miladin Nešić, predsednik Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije.

Završni dan Konferencije počeće obilaskom Prihvatnog centra za migrante Šikara u Somboru. Učesnici će se potom, baviti "širom slikom" migrantske krize, a gosti iz inostranstva govoriće o spremnosti BiH za migrantsku krizu, "penal politici" Mađarske i situaciji u Nemačkoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sombor: Međunarodna konferencija pod nazivom Migrantska kriza-odgovor institucija

Izvor: 025info.rs, 24.Okt.2018, 08:51

U Somboru se održava dvodnevna međunarodna konferencija „Migrantska kriza – odgovor institucija“ koju organizuje Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman – i fondacije Hanns Seidel, uz podršku grada Sombora i svesrdnu pomoć zaštitnika građana Sombora. Ovom prilikom istaknuto je da...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.