Medicinske sestre heroji modernog doba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinske sestre heroji modernog doba

Priča o medicinskim sestrama u Srbiji često se svede na statistiku o njihovom odlaženju iz zemlje i malim primanjima. Šta je sa onima koje i pored svega i dalje ostaju ovde i rade mnogo više od onoga što njihov poziv nalaže? Te sestre sasvim sigurno možemo nazvati pravim herojima.

"Ja sam medicinska sestra od 91. godine, na moju nesreću počela sam da radim kad je bio rat", kaže Dragana Nikolić, glavna sestra Urgentnog centra.

Ovako svoju priču započinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dragana Nikolić koja ni nakon gotovo tri decenije ne može da zaboravi devetnaestogodišnjeg mladića koji je stao na nagaznu minu.

"Pored velike profesionalnosti i stručnog rada, morate odvojiti vreme i za utehu, saosećanje, razumevanje", kaže  Nikolić.

I upravo to su trenuci kada shvatimo da medicinske sestre ne "obavljaju" samo posao nego i mnogo više od toga.

Na mestu gde nastaje život već 28 godina radi Jadranka Masleša. Za sve to vreme delila je sreću roditelja i u naručju držala mnogo beba. Ipak, jednu nikad neće zaboraviti.

"Jedan od najupečatljivijih momenata u mojoj karijeri je kada sam pronašla novorođenče koje je ostavljeno. Bilo je hladno,bio je kišan dan", kaže Jadranka Masleša, medicinska sestra na klinici za ginekologiju i akušerstvo.

Bebu su nazvali Srećko. I on je danas dobro i na sigurnom je mestu zahvaljujući baš njoj. Najveća radost za ove dve sestre predstavlja momenat kada shvate da je pacijentima bolje. Da se oporavljaju.

Medicinska sestra nije i ne može biti neko ko samo obavlja posao. Humanost, strpljanje, empatija....Nije to njihova radna obaveza – to je ono zbog čega su odabrale taj poziv i zbog čega su odabrale da brinu o nama. Ko brine o njima? I da li je ta briga dovoljna da se trend njihovog odlaska iz zemlje zaustavi?

O ovoj temi za RTV su govorile i glavna sestra Kliničkog centra vojvodine Nada Radovanov i glavna sestra Klinike za anestezije, intenzivne terapije i terapije bola Mladenka Ostić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.