Matić za MONDO: Nema orlova bez jakih klubova

Izvor: Mondo, 19.Jan.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić za MONDO: Nema "orlova" bez jakih klubova

"Sve dok u Srbiji ne budemo imali dva-tri jaka kluba, možemo da zaboravimo na reprezentaciju“, ocenio je Vladan Matić. Selektor Mađarske u intervjuu za MONDO govorio je i o tome kako mu bebe "diktiraju" sastav, protivnicima na SP...

Foto: MN Press

Počela je druga faza Svetskog prvenstva za rukometaše u Nemačkoj i Danskoj, u kojoj će se 12 reprezentacija boriti za četiri mesta u polufinalu.

Plasman u drugi krug izborila je i selekcija Mađarske, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zajedno vode Ištvan Čoknjaji i Vladan Matić, dok je Srbija u razigravanju za plasman od 17. do 20. mesta.

Iako će ovo biti najlošiji plasman Srbije na svetskim prvenstvima od raspada bivše Jugoslavije, Matić, koji je vodio "orlove" u dva navrata, u intervjuu za MONDO rekao je da to ne treba da nas posebno iznenađuje, niti razočara.

"Sve dok se u Srbiji ne naprave mogućnosti da se pojave dva-tri ozbiljna kluba sa ozbiljnim ulaganjima, od 1.000.000 ili 2.000.000 evra, što na evropskom nivou nije nešto naročito, da igrači ne idu jako mladi u inostranstvo već da ostanu do 23-24. godine i da igraju - ako ne Ligu šampiona onda bar grupnu fazu EHF kupa - nemamo šanse. Dok ne budemo imali dva-tri ozbiljna kluba, kao što u Hrvatskoj imaju Zagreb i Nekse, u sloveniji Celje i Velenje, kao što u Makedoniji ima Vardar, nemamo šta da tražimo kad je u pitanju reprezentacija. I to je to“, jasan je Matić.

On nije želeo da ulazi u dublju analizu nastupa Srbije, koju sa klupe vode njegovi nekadašnji saigrači Nenad Peruničić i Nedeljko Jovanović.

"Peruničić i Jovanović su moji veliki prijatelji, u njihovu stručnost ne mogu da ulazim, jer nisam pratio utakmice. Ali ako je već određeno i napravljen rez, ako smo se opredelili za mladost, onda treba biti strpljiv tri-četiri godine dok ta mladost ne sazri. Nema ništa bez teških utakmica, jakih utakmica. Pored ovih svetskih i evropskih prvenstava trebaju nam dva-tri dobra kluba u ligi, bez toga nema ništa. Ako se već pravi rez, ako se ekipa podmladila, onda to treba istrpeti. Ako u 10 godina promenimo sedam-osam selektora - nema ništa od toga", smatra Matić.

Srbija je eliminacijom u prvoj fazi SP propustila možda i poslednju šansu da izbori kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, međutim, Matić ističe da ne treba plakati, niti se opterećivati, već praviti sistem.

"Treba se koncentrisati na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Nema tu plakanja. Iz ovoga da se pokuša na Evropskom prvenstvu da se izbori plasman na Olimpijke igre 2020. nema teoretske šanse. Treba se koncentrisati na Olimpijske igre 2024. i na prvenstva koja dolaze posle 2020. Kada se oporavi mladi Jovanović treba napraviti selekciju, oformiti ekipu, pa i istrpiti neke šamare da bi možda došli u situaciju da se 2022. godine Srbija bori za Pariz 2024. Ja drugo rešenje ne vidim", istakao je nekadašnji selektor "orlova“.

Matić je zajedno sa Ištvanom Čoknjajem ponovo na klupi Mađarske, sa kojom je 2009. osvojio šesto mesto na Svetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

I ovoga puta Mađarska je prošla u drugi krug, ali je autsajder u grupi sa Švedskom, Norveškom, Danskom, Egiptom i Tunisom.

Opširnije pročitajte na Mondo.ba.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.