Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2021, 21:08

Mašina koje melje sve pred sobom na pragu istorije

Galjardov River juri ka rekordima i toliko čekanoj tituli

Kada neki trener provede sedam i po godina na klupi jednog od najvećih klubova sveta, a za to vreme ne osvoji titulu prvaka države i dobije bistu ispred stadiona, onda mora da je baš svetska faca.

Upravo to je slučaj Marsela Galjarda, već sada nejvećeg trenera u istoriji River Plejta.

Iako za sedam i po godina nije osvojio titulu šampiona Argentine, Galjardo je ispisao istoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << brojnim drugim podvizima i idol je navijača. Trener je sa najviše titula u istoriji River Plejta, osvojio je čak šest međunarodnih trofeja od čega dve titule prvaka Južne Amerike. Drži Riverov klupski rekord po broju vezanih mečeva bez poraza (32) i po broju uzastopnih pobeda u Kupu Argentine (16). Osvajao je i razne kup trofeje u Argentini ali titulu prvaka nije nikad. Čak nije bio ni blizu osim prošle sezone.

E sada je kucnuo čas!

Najčuvenija generacija u istoriji River Plejta je 40-ih godina prošlog veka imala nadimak “La Makina” (“Mašina” op.a.). Danas Galjardov River tutnji kroz argentinsku ligu u stilu slavnih prethodnika. Poput savršene mašinerije, River melje sve pred sobom. Milioneri su u seriji od čak sedam prvenstvenih pobeda sa gol-razlikom 16:4 i izjednačili su niz generacije iz 2003. godine koju je trenirao Manuel Pelegrini, a igrali su Fernando Kavenagi, Andres Dalesandro, Lučo Gonzales… A onda bi ih još samo jedna pobeda delila od klupskog rekorda iz 1975. kada je trener bio čuveni Anhel Labrunja, inače kao igrač deo čuvene La Makine. Ne sumnjajte da Galjardo u detalj zna sve te podatke i da ga svako rušenje rekorda inspiriše i pali da pojača mit o sebi među navijačima Rivera. Pogotovo što bi ovo mogla da bude poslednja šansa za trofej jer mu ugovor ističe u decembru i sve je izvesnije da će tada reći: Dosta!

River je u strašnoj formi. U prošlom kolu je dobio najvećeg konkurenta u trci za titulu Taljeres tako što je na gostovanju od osmog minuta igrao sa igračem manje i pobedio 2:0. Pre nekoliko kola je pobedio i u Superklasiku protiv večitog rivala Boke. Osam kola pre kraja, River ima čak sedam bodova prednost i i deluje da niko ne može da ga zaustavi.

Večerašnji rival Argentinos Juniors je u sredini tabele a ove sezone ih je River već eliminisao u osmini finala Kopa Libertadores. U prvom meču na Monumentalu, gosti su izvukli remi, ali je River u svom stilu pokazao predatorski instinkt u mečevima nokaut faze i slavio 2:0. Interesantno je da River nikada u Galjardovoj eri nije savladao Argentinos Juniorse na svom terenu. Gosti iz la Petrnala su četiri puta gostovali Galjardu na Monumnetalu i izvukli tri remija i pobedu. Retko ko može da se pohvali takvim podvigom.

Ali čini se da je večeras kucnuo čas i za prekid te serije. River je na vrhuncu forme. Mladi napadač Hulijan Alvarez izrasta u novu zvezdu argentinskog fudbala posle het-trika San Lorencu i dva gola u Superklasiku. Vraćaju se stubovi odbrane Paulo Dijas i Fabrisio Anhileri. Posle 11 utakmica u kojima je zbog povreda i suspenzija uvek falio neko od ključnih defanzivaca, Galjardo će ih večeras imati sve na raspolaganju. I ovako je bilo teško zatresti mrežu Milionera, a kamoli sada kada je svaka cigla složena u Galjardovom bedemu. Riveru će večeras zbog kartona nedostajati jedino neumorni veteran Enco Perez ali Galjardo ima dovoljno dobrih zamena za njega na sredini terena. Svi ostali su tu i spremni su da naplate dugove i da nastave pisanje klupske istorije.

ARGENTINA 1 - 18. KOLO

Subota

Himnasija La Plata - Sentral Kordoba 2:2 (0:1)

/Koronel 49, Rodrigez 59 - Himenez 13, 66/

Defensa i Hustisija - Platense 2:1 (0:0)

/Merentijel 54, Loaiza 81 - Tisera 61/

Nedelja

Rosario Sentral - Rasing 2:1 (0:0)

/Infantino 56, Ruben 80 - Kopeti 66/

Godoj Kruz - Banfild 2:1 (1:0)

/Abrego 25, Buleudo 73 - Galup 85pen/

Kolon - Estudijantes 2:1 (1:1)

/Meza 14, Lertora 59 - Burijan 29ag/

Urakan San Lorenco 2:1 (1:0)

/Kristaldo 63, Kandija 85 - Di Santo 77/

Ponedeljak

Velez Sarsfild - Boka Juniors 2:0 (1:0)

/Mansuelo 39, Taragona 90/

Aldosivi - Arsenal Sarandi U TOKU

Sarmijento - Njuels U TOKU

21.45: (2,05) Atletiko Tukuman (3,35) Patronato (3,80)

21.45: (2,30) Lanus (3,30) Taljeres (3,15)

23.55: (1,52) River Plejt (3,90) Argentinos Juniors (7,25)

Utorak

02.15: (2,00) Independijente (3,35) Union Santa Fe (3,90)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.