Markus Merk za dva “čelendža” po fudbalskoj utakmici

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Markus Merk za dva “čelendža” po fudbalskoj utakmici

Jedan od najboljih sudija sveta Nemac Markus Merk predložio je danas da Svetska fudbalska federacija (FIFA) prihvati predlog da sporne odluke arbitara mogu da se proveravaju na video snimku.

Trostruki najbolji sudija sveta rekao je za nemački magazin "Kikers" da je napravio i formalni predlog izmene pravila i da bi, ukoliko on bude prihvaćen, svaki tim imao pravo da u toku utakmice traži dva čelendža, a na dva čelendža pravo bi imao i glavni sudija.

Merk kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi u poslednjih 10 minuta mogao da se traži samo jedan čelendž, kako treneri to ne bi koristili za trošenje vremena.

"Tu odluku trebalo bi usvojiti po ubrzanoj proceduri, jer nam savremene tehnologija omogućava da ispravimo mnoge greške koje su sastavni deo igre", rekao je Merk.

Prema njegovom predlogu, sudije koje bi bile zadužene za gledanje ponovljenog snimka imale bi konačnu reč o spornoj situaciji.

Merk već dugo zagovara tu ideju, a kaže da je odlučio da sa svojim predlogom izađe u javnost posle greške koju je napravio u subotu na utakmici Bundes lige, kada je priznao gol Verdera protiv Borusije Dortmund, iako je strelac Markus Rozenberg bio u ofsajdu.

"Nikada neće biti moguće ispraviti sve greške u toku jedne utakmice, ali velika je stvar ako ispravimo bar one najveće. Tenis i američki fudbal imaju dobra iskustva sa uvođenjem čelendža i nema razloga da se to ne primeni i u fudbalu.", rekao je Merk.

FIFA se do sada protivila uvođenju bilo kakve kontrole sudijskih odluka na terenu i spremna je samo da odobri postavljanje čipova u lopte koji bi signalizirali trenutak kada fudbal celim obimom pređe gol liniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.