Manje pacijenata na liječenju u inostranstvu

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jan.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje pacijenata na liječenju u inostranstvu

BANJALUKA - Bolesti i hirurški zahvati na srcu, tumori, aneurizme, genetska ispitivanja i leukemija najčešći su razlozi zbog kojih je lani oko 4.000 pacijenata liječeno izvan RS, što je Fond zdravstvenog osiguranja koštalo 15,8 miliona maraka.

Broj pacijenata koji su upućeni u inostranstvo smanjen je u odnosu na prethodnu godinu, a to je uticalo i na smanjenje troškova. U 2013. godini u inostranstvo je upućeno 6.570 pacijenata, a njihovo liječenje koštalo je 20,9 miliona KM.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Prošle godine u inostranstvo su, kako ističu u Fondu zdravstva, upućivani osiguranici čije liječenje nije bilo moguće u Srpskoj.

"Pacijenti su upućivani u zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa Fondom. Troškove za te osiguranike finansiramo u potpunosti, izuzev participacije koju plaćaju osiguranici", istakla je portparol Fonda zdravstva RS Darija Filipović-Ostojić i dodala da u slučaju liječenja na lični zahtjev osiguranika Fond finansira samo 30 odsto troškova.

Najveći broj pacijenata upućivan je u Srbiju i FBiH, a liječenje o trošku Fonda moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Italiji, Austriji, Njemačkoj i Rusiji. Odlazak u te zemlje na liječenje moguć je pod uslovom da pacijenti ne mogu da se liječe u Srbiji.

"U tim slučajevima Fond finansira minimalno 30 odsto troškova liječenja, ali i više u zavisnosti od svojih mogućnosti, potreba osiguranika ili drugih faktora", istakla je Filipović-Ostojić za Glas Srpske.

Naglasila je da su na liječenju u inostranstvu osiguranici uglavnom bili zbog izuzetno složenih i skupih operacija, poput transplantacije srca u Austriji i bubrega i jetre u Italiji. Istakla je da je Fond zdravstva učestvovao i u finansiranju rekonstrukcije lica jednog dječaka u Londonu.

Srbija

Fond zdravstvenog osiguranja RS ima potpisane ugovore sa više zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima su i prestižne ustanove kao što su Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Institut za majku i dete, Klinički centar Srbija i VMA Beograd.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.