MONDO U ŠPANIJI: Živi, živi duh slovenski!

Izvor: Mondo, 16.Jan.2013, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MONDO U ŠPANIJI: Živi, živi duh slovenski!

Igor i Darko uživaju kada čuju melodiju poljske himne (ista kao "Hej Sloveni", samo malo brža). Malo je uspore i zapevaju iz srca poznati tekst.

Kada krenete na događaj kao što je Svetsko prvenstvo sigurni ste da ćete, bez obzira u kojoj državi i na kojem kontinentu se održavalo takmičenje, da sretnete navijače različitih kultura, boja, vere...

Sve njih vezuje isti motiv i cilj - došli su da podrže svoj nacionalni tim.

Međutim, u Saragosi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (poslednja dva takmičarska dana) primetili navijače sa zastavom države koja ne učestvuje na Mundijalu. Države koje već više od 20 godina nema - ne postoji!

Primećeni su i na utakmicama u drugim gradovima po Španiji.

Trobojka SFRJ, ona plavo-bela-crvena, sa velikom crvenom petokrakom u sredini, bode oči u moru poljskih, slovenačkih i pokoje srpske i beloruske zastave.

Iza nje ponosno stoje Jugosloveni Igor i Darko Jugosloveni!

Njih dvojica ne žive čak u istoj državi, jedan je stigao iz Irske, drugi iz Francuske. Odrasli su zajedno u Mostaru. Ratnim vihorom zahvaćenu zemlju i grad na Neretvi napustili su 1992. godine i za boljim životom pošli u "beli svet".

Korene nisu zaboravili...

Bez "Juge", uprkos decenijama koje su prošle od njenog raspada, i dalje ne mogu. Članovi su neformalnog udruženja navijača Jugoslavije i zajedno sa prijateljima od Vardara do Triglava (od kojih većina živi van tih granica), ponosno ističu da su česti posetioci velikih sportskih događaja.

Na njima isključivo navijaju za bivše jugoslovenske republike.


U Španiji će baš da se naputuju. Ma, već im je kilometraža za svaku pohvalu, jer su ovde skoro svi, nema samo Bosne i Hercegovine. Bili su u Granoljersu, Sevilji i dva puta u Saragosi, u kojoj imaju dvostruko zadovoljstvo - u njoj se takmiče Srbija i Slovenija (valjda će u njihovom međusobnom duelu da budu neutralni). Posle noćenja u gradu domaćinu grupe C ponovo se vraćaju u Granoljers da bodre Crnu Goru.

Makedoniju su podržali u Sevilji, a do Madrida, gde igra Hrvatska, trebalo bi za koji dan, možda na derbi za Španijom. Nemaju plan! Gde ih put odvede... Uostalom, kako što kaže pesma na kojoj su mnoge generacije stasale - "oni znaju zašto su tu. Računajte na njih!".

Inače, Poljaci su u Sargosi najbrojniji, ima ih nekoliko stotina. Slede Slovenci, vrlo glasnih Belorusa je nešto više od Srba (njih zajedno ima manje od "zmajčika"), dok Južna Koreja i Saudijska Arabija nemaju navijače u dvorani Prinsipe Filipe (oni čak nemaju ni predstavnike među novinarima).

Pored Ranka Žeravice, koji je u hali na svakoj utakmici Srbije, "orlovi" vetar u krila sa tribina dobijaju od ljubitelja rukometa koji su o svom trošku došli na Iberijsko poluostrvo.

Tu grupu čine predsednik Skupštine RSS Dragan Bukvić, član UO RSS i direktor RK Partizan Aleksandar Blagojević, Saša Pavlov, Ljubiša Sudimac, Ivan Stanković, potpredsednik UO RSS i gensek crno-belih Predrag Jušković, čovek zadužen za lige mlađih kategorija Marton Fabijan, Saša Kuburović...

Na utakmice Srbije svi dolaze u dresovima i često umeju da nadglasaju daleko brojnije protivnike na tribinama. Zaigrali su i kolo što je oduševilo sve.

Na red dolaze odlučujuće bitke, pa možda srpska kolonija navijača u Saragosi bude brojnija.

(Izveštač MONDA iz Saragose Vladimir Sukdolak - foto: MONDO i AP)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.