MILAN JOVANOVIĆ: SREĆAN SAM U SRBIJI

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILAN JOVANOVIĆ: SREĆAN SAM U SRBIJI

Nije zaboravio fudbal! Ponovo među svojima. Milan Jovanović je za 45 minuta igre protiv Severne Irske pokazao pravo lice, ono u koje se svojevremeno zaljubio Liverpul i zbog čega je odlučio da ga prošlog leta dovede na Enfild roud. Od tada, međutim, počinju

Nije zaboravio fudbal!

Ponovo među svojima. Milan Jovanović je za 45 minuta igre protiv Severne Irske pokazao pravo lice, ono u koje se svojevremeno zaljubio Liverpul i zbog čega je odlučio da ga prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << leta dovede na Enfild roud. Od tada, međutim, počinju njegovi problemi jer se nije odomaćio na tlu Engleske.

* Kako je bilo protiv Severne Irske?

- Mnogo mi je pomoglo iskustvo s mečeva koje sam ranije igrao za reprezentaciju. Imam i neki kredit u nacionalnom timu, tako da nije isto kad dobijem priliku ovde ili u Liverpulu. Tamo postoji opterećenje, ovde se osećam kao domaći. Ljudi veruju u mene i ne zameraju mi sitnice. Igranje u reprezentaciji daje pozitivan impuls, a kad si rasterećen, to možeš da pokažeš na terenu - priča za Kurir Jovanović.

* Kako je bilo bez publike?

- Bilo je teško, posebno zbog razvoja događaja na meču. Mada, pitanje je kako bi se meč odvijao da je bilo navijača. Možda bi počeli zvižduci, a uz to idu panika i nervoza u ekipu. Sve to može da bude opterećenja.

*  Da li si verovao u preokret kad si ulazio u igru?

- Jesam, znao sam da će biti teško, ali sam se plašio našeg srljanja. Oni su tehnički inferiorni u odnosu na nas, međutim, postigli su gol i morali smo da napravimo ravnotežu na terenu.

*  Kako ti se čini igranje na poziciji špica?

- Odgovara mi to, pogotovo kada sam bliže golu. Nemam obavezu da se vraćam u odbranu i mogu slobodno da driblam. Imao sam više slobode da kreiram, što meni nije strano. Ja sam menjao mesta u timu u zavisnosti od želje trenera. Prve dve sezone u Standardu bio sam drugi špic, na račun toga sam i debitovao u reprezentaciji kod selektora Havijera Klementea, postigao onaj pogodak na debiju protiv Finske u Helsinkiju. Tek poslednje dve godine igram na drugoj poziciji, na kojoj sam napravio uspešnu karijeru.

* Da li očekuješ da ćeš od prvog minuta zaigrati protiv Estonije?

- Ma, to nema veze... Ali, ja sam ambiciozan, želim da prihvatim odgovornost. Nije meni strano da preuzmem odgovornost u odlučujućim trenucima. Mene to motiviše i imponuje mi jer ne moram da dokazujem drugima da znam da igram fudbal. Sada sebi treba da dokazujem neke stvari. Uplašio sam se u jednom trenutku da sam doterao do granice kad više nema napred (smeh). Šalim se, naravno, ne sumnjam u sebe, a drago mi je da i selektor slično razmišlja.

Teško u Liverpulu

* Da li će se promeniti vaš status u Liverpulu?


- Jedna stvar me definitivno pogađa - u tom klubu nisam dobio pravu šansu. Dobio sam malo vremena u najgorem periodu u istoriji Liverpula kao igrač kojeg je doveo drugi trener, druga uprava... Ja sam praktično najslabija karika u politici kluba. To je tako, mogu drugi da se ljute koliko hoće. Drugi su dobijali u kontinuitetu 30 utakmica da bi se privikli na sistem, a ja sam imao 15 minuta kad je bilo 1:1, kada su navijači bili naelektrisani i šta mogu tu da uradim. Dolazili su i veći igrači od mene, pa im je trebalo 15 mečeva da dođu sebi - rekao je Lane Jovanović.

Markova zlatna levica

* Svedoci sa utakmice između Srbije i Severne Irske, koji su dešavanja pratili sa atletske staze, tvrde da je Marko Pantelić posle primljenog pogotka u 40. minu.tu vikao: „Ljudi, narod i dalje veruje u nas“.


- Možda sam i to rekao, više se ne sećam tačno. Znam da sam bodrio tim, nisam želeo da dozvolim dalji pad, ali to su radili i ostali. Deki Stanković je u svlačionici, tokom poluvremena, održao govor, Nemanja Vidić je iz lože stigao da nas podrži i kaže da nastavimo s borbom. Takve stvari znače igračima posebno mlađima - kaže Pantelić.

* Zašto ste odlučili da baš ovaj pogodak posvetite mami?

- Zaslužila je zbog svega što mi je pružila. A jednom prilikom je i zatražila da jedan gol namenim njoj, ali da bude važan. Mislim da boljeg trenutka nije bilo.

* Nemački mediji su svojevremeno pisali da vam leva noga služi za simetriju?

- Eto, postigao sam gol levom nogom. To je još jedan razlog da ga posvetim mami.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.