„Lokomotiv“ poginuo na poletanju

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2011, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Lokomotiv“ poginuo na poletanju

07.09.2011. - Ruski i svetski hokej je doživeo strašnu nesreću

Ruski i svetski hokej je doživeo strašnu nesreću. U Jaroslavlju za vreme poletanja pao je avion Jak-42 u kojem se nalazila čitava hokejaška ekipa „Lokomotiv". Jaroslavski sportisti su se bili uputili u Minsk, gde je trebalo da započne hokejaška sezona Kontinentalne hokejaške lige (KHL) susretom sa minskim „Dinamom". U avionu je bilo 45 putnika, preživeli su samo hokejaš Aleksandar Galimov i stjuard >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Aleksandar Sizov.

Ministarstvo za vanredne situacije je organizovalo konferenciju na kojoj je saopštilo preliminarne informacije o katastrofi i žrtvama. Govori naš specijalni dopisnik Jelizaveta Isakova:

U 16.05 sedmog septembra srušio se i zapalio avion Jak-42 na poligonu Tunošna Jaroslavske oblasti, na dva i po kilometra od aerodroma Tunošna. Avion je leteo na relaciji Jaroslavlj – Minsk. U njemu je bilo 45 ljudi: 37 putnika i 8 članova posade. Preživelo je dvoje. Oni su hospitalizovani. U likvidaciji posledica havarije je učestvovalo 103 stručnjaka i 44 jedinica tehnike. Rade psiholozi Glavne uprave MVS Rusije u Jaroslavskoj oblasti. Dolaze još dve grupe psihologa iz Moskve. Centar MVS Rusije je otvorio telefonsku liniju na kojoj se mogu dobiti informacije o katastrofi: 8-495-626-37-07.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je izrazio saučešće rođacima i svim navijačima kluba „Lokomotiv". On će prekinuti svoje učešće na Međunarodnom političkom forumu u Jaroslavlju i posetiti mesto tragedije. Predsednik je dao nalog Istražnom komitetu i odgovarajućim vladinim organima da preduzmu sve neophodno da se istraže razlozi zbog kojih je došlo do katastrofe.

Jaroslavski „Lokomotiv" je jedan od ruskih hokejaških klubova sa najviše osvojenih titula. On je tri puta bio šampion Rusije. Prvi put sa češkim trenerom Vladimirom Vujtekom 2002. i 2003.godine. To je prvi slučaj u istoriji domaćeg hokeja kada je glavni trofej osvajala ekipa koju predvodi stranac.

Ovu zagubu je nemoguće ničim nadoknaditi. Svetski hokej je ostao bez talentovane ekipe. Govori izvršni direktor Federacije hokeja Rusije Valerij Fisjuk:

Strašno je to što su poginuli mladi, talentovani momci. I Federacija hokeja Rusije smatra da je dužna da ne samo izrazi saučešće i pomogne porodicama poginulih, već i da što brže popuni tim, koji se uvek odlikovao posebnom igrom. Svetlaja pamjat poginulim. Ništa više ne mogu da kažem.

Svoje saučešće je izrazio i legendarni sovjetski hokejaš Vladimir Petrov:

Pre svega, to je ljudska tragedija. To je tragedija za bliske, za rođake, za prijatelje, i, naravno, za Jaroslavlj i čitav ruski hokej. Biće veoma teško da nadoknadimo to što smo izgubili. Ipak, hokej je živ, on živi. Treba ići dalje. I mislim da će Jaroslavlj naći snage i mogućnosti da preporodi originalnu, zanimljivu ekipu.

Kada se saznalo o katastrofi utakmicu u Ufi su igrale ekipe „Salavat Julajev" i „Atlant". Predsednik KHL Aleksandar Medvedev je doneo odluku da prekine igru. On je saopštio publici da se dogodila strašna tragedija. Ekipe su se povukle sa leda, a publika je sa suzama u očima napustila tribine.

Došla je i reakcija iz Kanade. Poznata novinarka Ljudmila Beleckaja, koja piše za izdanja na ruskom jeziku je rekla za Glas Rusije:

Upravo sam videla tu vest na televiziji. Svi su u šoku – poginula je čitava ekipa. Znate, koliko je popularan hokej u Rusiji i Kanadi. I ljudi veoma žale što je došlo do takve tragedije.

Poslednjih godina „Lokomotiv" je bio favorit šampionske trke. U pripremnom periodu za novu sezonu jaroslavska ekipa je odigrala seriju utakmica u Švajcarskoj, a takođe osvojila Kup letonske železnice. Nedavno je na čelo tima stao trener iz Kanade Bred MekKrimon. U „Lokomotivu" je igralo mnogo stranaca, hokejaša iz Ukrajine, Češke, Švedske, Poljske, Nemačke, Belorusije, Letonije. Ali skelet tima su bili Rusi. Najmlađi igrač je imao 20 godina.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.